Ramzer (ODS): Distanční vzdělávání nemůže plnohodnotně nahradit výuku ve škole

28.01.2021 10:57

Prohlášení náměstka hejtmana Libereckého kraje Dana Ramzera k distančnímu způsobu vzdělávání a maturitním zkouškám

Ramzer (ODS): Distanční vzdělávání nemůže plnohodnotně nahradit výuku ve škole
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví proti šíření koronavirové nákazy a z důvodu vyhlášení nouzového stavu byla zakázána osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních. Žáci jsou vzděláváni tak jako v druhém pololetí školního roku 2019/2020 na dálku. Distanční vzdělávání žáků však plnohodnotně nemůže nahradit výuku ve škole, zejména v oblasti praktické výuky. Z důvodu nutnosti dodržení podmínek k prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 dosud nebyly žákům závěrečných ročníků umožněny konzultace v prostorách školy, a především nebyl zahájen odborný výcvik, který je důležitý z hlediska provázání odborných znalostí a dovedností, které má žák prokázat při maturitní nebo závěrečné zkoušce.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Z tohoto důvodu opakovaně apeluji na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu a na ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby konečně rozhodli o podmínkách otevření závěrečných ročníků škol, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy určilo neprodleně termín a formát konání závěrečných a maturitních zkoušek. Je nutné přizpůsobit maturitní zkoušky a závěrečné zkoušky ztíženým podmínkám. Dále by bylo vhodné upravit jejich konkrétní časové schéma a posunout je na měsíc červen 2021. Maturitní zkoušky v loňském roce probíhaly v upravené podobě, proto navrhujeme i pro letošní rok jejich pozměněnou formu, např. bez didaktických testů či písemných prací. Je naprosto nevhodné, aby vládní představitelé prezentovali opatření k maturitním a závěrečným zkouškám tak, jak se děje, a to formou proklamativních prohlášení, která nikam nevedou a nikoho k ničemu nezavazují.

Maturitní a závěrečné zkoušky jsou završením středního vzdělávání, a proto je nutné umožnit žákům dostatečný prostor a přijatelné podmínky pro přípravu k jednotlivým zkouškám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.