Ramzer (ODS): V soutěži nápadů občanů, které město zrealizovalo, zvítězilo discgolfové hřiště

24.02.2020 9:09

Vybudování discgolfového hřiště v areálu lesoparku Střelnice se stalo podle hlasujících vítězem soutěže o nejlepší nápad obyvatel Frýdlantu, který Město Frýdlant přetvořilo v projekt a zrealizovalo.

Ramzer (ODS): V soutěži nápadů občanů, které město zrealizovalo, zvítězilo discgolfové hřiště
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Do soutěže, ve které mohli lidé vybírat 3 z 25 zrealizovaných nápadů, se prostřednictvím hlasování na webu města Frýdlant a pomocí formuláře ve Frýdlantském zpravodaji zapojilo 56 občanů. Na druhém a třetím místě skončil se shodným počtem hlasů pytlový systém sběru tříděného odpadu a příměstská autobusová doprava.

V soutěži, která trvala dva měsíce, vybírali lidé tři projekty, které vedení města přinesli jako nápad sami obyvatelé Frýdlantu. „Některá města a obce mají takzvané participativní rozpočty. My ve Frýdlantě přímo participativní rozpočet nemáme, zato se ale pravidelně potkáváme s obyvateli Frýdlantu a posloucháme jejich nápady a náměty. Máme Dny otevřených dveří, besedy s občany, máme spoustu komunikačních nástrojů, díky kterým nám lidé posílají svoje nápady a podněty. A protože těch nápadů a podnětů už byla od doby, kdy jsme ve vedení Frýdlantu, spousta, rozhodli jsme se vybrat 25 těch nejlepších a tři z nich odměnit,“ řekl při vyhlášení soutěže starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Dodal také, že Frýdlant se nevydává cestou participativního rozpočtu i proto, aby lidé nebyli limitováni nějakou konkrétní částkou. „Některé nápady se dají zrealizovat za jednotky tisíc, některé za jednotky milionů. Někomu může chybět odpadkový koš, jiný přijde s nápadem na regeneraci sídliště. Náklady na tyto projekty se nedají porovnat, přesto oba zlepší kvalitu života ve Frýdlantu. Proto chceme raději přemýšlet o konkrétních nápadech, než abychom určili nějakou škatulku, do které se musejí občané vejít,“ doplňuje starosta města.

Vedení Frýdlantu do soutěže vybralo celkem 25 zrealizovaných nápadů občanů:

1. regenerace sídliště U Nemocnice
2. hřiště v městském parku v Mezibranské ulici
3. parkoviště v ulici Sídlištní
4. parkoviště v ulici Bezručova u č. p. 1145
5. dětská hřiště v ulicích Lesní a Družstevní
6. discgolfové hřiště v areálu lesoparku Střelnice
7. výběrové řízení na cenu elektřiny pro veřejnost
8. pytlový systém sběru tříděného odpadu
9. studánka na Větrově a veřejné prostranství s hřištěm na Větrově
10. květinová výzdoba náměstí T. G. Masaryka
11. dřevěný betlém na nádvoří radnice
12. fitness prvky v "Čepičkově lese" u nemocnice
13. Rákosníčkovo hřiště
14. work-outové hřiště ve Strmé ulici
15. zázemí skateparku ve Strmé ulici
16. tenisový povrch ve sportovní hale u zimního stadionu
17. osvětlení kostela Nalezení sv. Kříže a městského parku
18. zastřešení zimního stadionu
19. umělý povrch na fotbalovém hřišti za ZŠ Bělíkova
20. příměstská autobusová doprava
21. dětské hřiště v ulici Bezručova
22. restaurování kapličky v Albrechticích
23. schody od zimního stadionu do ulice Bezručova
24. restaurování vojenského montovaného mostu v ulici Jizerská
25. naučná stezka Putování za vodou

Za každým nápadem stojí konkrétní osoba. V případě vítězného nápadu, discgolfového hřiště, je to rodina Vlčkových z Frýdlantu. „Jejich nápad byl vlastně zrealizován jako zatím poslední, dokončen byl až loni na podzim. Máme radost, že se lidem líbí, i když ta pravá sezóna na discgolf začne asi až na jaře,“ podotýká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Manželé Vlčkovi získávají za své vítězství v soutěži poukaz na večeři v hodnotě 1 000 korun, autoři nápadů na pytlový systém sběru tříděného odpadu a příměstské autobusové dopravy pak poukázky pro dva na film dle vlastního výběru do městského kina a rodinné vstupné do městských muzeí ve Frýdlantu a na radniční věž.

Po dvou lístcích do frýdlantského kina na představení dle vlastního výběru získávají i tři hlasující, kteří byli po skončení soutěže starostou a místostarostou Frýdlantu vylosováni ze všech hlasujících. Ti byli o své výhře vyrozuměni prostřednictvím emailu, který uvedli při hlasování v soutěži.

Vedení Frýdlantu bude ve sbírání nápadů občanů na zlepšení úrovně života ve Frýdlantě pokračovat i nadále. Už v březnu chystají starosta a místostarosta opět pravidelné Setkávání s občany v terénu. „Opět budeme vyjíždět za obyvateli Frýdlantu přímo do místa jejich bydliště. Máme připraveno sedm setkání v různých částech města, první proběhne 18. března 2020 v prostorách Rychty u Baráčníků na Větrově. Poslední je pak naplánováno na 15. dubna v Albrechticích,“ říká starosta Frýdlantu.

Místostarosta Jiří Stodůlka ho pak doplňuje: „Už teď se těšíme na to, jaké podněty nám lidé přinesou. Je totiž vždy nejlepší, zajít přímo za občany a vyslechnout si z jejich úst, co je trápí a s čím jim můžeme pomoci. Považujeme tyto pravidelné každoroční výjezdy za občany za velmi užitečné. Věřím, že to lidé vidí stejně a na setkání se svými podněty dorazí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.