Ransdorf (KSČM): O čem se Prvním zprávám zdálo

16.10.2013 14:17

Jiří Bob Asher z redakce Prvních zpráv přišel na pomoc Šimonu Hellerovi, který obvinil Karla Marxe, že byl rasista, hlásal rasové vyvražďování slovanských národů a Jiří Bob Asher to obohatil tím, že tvrdí o Marxovi, že prý položil základy moderní politické genocidy.

Ransdorf (KSČM): O čem se Prvním zprávám zdálo
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ohání se literárním historikem Georgem Watsonem, pařížským historikem Pierrem Rigoulotem a disidentem Vladimírem Bukovským. Podle tohoto posledního „znalce“ prý komunisté po svém uchopení moci zlikvidují vždy 10% populace. Československo mělo v roce 1948 12 milionů obyvatel, takže by podle těchto expertů mělo přijít o 1,2 mil. Obyvatel. Nic takového nenastalo, počet obyvatel Československa až do roku 1989 plynule rostl a přesáhl výrazně 15 milionů.

Panu Asherovi sděluji, že Marx žádné základy politické genocidy nevytvořil.

Žádný z renomovaných marxovských badatelů o tom neví. Ani Calvez, ani  Mc Clellan, ani Iring Fetscher, ani Oskar Negt, ani Shlomo Avineri, ani Hal Draper  a mohl bych jmenovat stovky dalších. Prostě Šimon Heller blábolí a blábolí každý, kdo tyto teze hájí. Na druhé straně ani George Watson, ani Pierre Rigoulot, které Asher vzývá,  k respektovaným marxovským badatelům nepatří. Hellerovu tezi, že masové porušování zákona je důsledkem Marxovy teorie zastával naopak Stéphane Courtois, který byl v čele týmu, který slepil Černou knihu komunismu (vyšla i česky). Obsahovala tolik chyb, že ji řada recenzentů strhala, třeba dnes už zesnulá Annie Kriegel. Sovětská praxe, stejně jako kdekoliv jinde, kde vládly strany ohánějící se Marxem, není a nikdy nebyla derivátem Marxovy teorie. Pro Marxe patří lidská práva nezastupitelně ke struktuře moderní osobnosti A Marx chtěl osvobodit občanskou společnost z područí státu. Nikoli její podřízení státu.

Pokud jde o největší genocidy z poslední doby, vede Východní Timor (Timor Leste), kde úřadoval americký klient z Indonésie, dále Rudí Khmerové (jejichž řádění ukončilo až 10 vietnamských divizí, nikoli Američané nebo kdokoli ze Západu) a Rwanda. Co se týče  archivů gulagu, po pracích Zemskova a Ďugina máme docela dobrý přehled o reálných číslech. Jsou sice tragická, ale nicméně Robert Conquest, který kdysi platil za autoritu na velký teror, je nadsadil 16 krát.  Zmíněné archivy neměl tehdy ještě k dispozici. Fungováním stalinistického a maoistického režimu se podrobně zabývám v Novém čtení Marxe I-II, kde čtenář najde i další literaturu. Opakuji znovu, Marx s jakýmkoliv terorem nemá nic společného. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.