Ransdorf (KSČM): Vražda Němcova, cui prodest?

08.03.2015 13:03

K vraždě ruského politika Borise Němcova se Jaromír Štětina suverénně vyjádřil v tom smyslu, že byla namířena proti Ukrajině. Je pravda, že Němcov na Ukrajinu hodně jezdil a v Kyjevě se také seznámil s modelkou Annou Durickou.

Ransdorf (KSČM): Vražda Němcova, cui prodest?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Zajímalo by mě, jak mohl Němcov s popularitou 2% ohrozit Putina s popularitou 83-85%? Němcov byl za Jelcina místopředsedou vlády a smetl ho finanční krach v Rusku v roce 1998. Obyčejní lidé ho nenáviděli a svou nepřízeň mu dali najevo ve volbách do Státní dumy.

Nedávno jsem viděl pořad Sedm zvláštností smrti Borise Němcova, který uvedl na serveru PolitRussia.com Ruslan Ostaško. Má pravdu, že nad některými okolnostmi vraždy je nutné se zamyslet. Vrah nebo vrahové museli být rychlostřelci. 6 ran za 4 vteřiny, to s pistolí Makarov snad ani nelze zvládnout. Most je sice sledován kamerovým systémem, ale samotný vražedný akt kamery nezabraly, protože byl zakryt právě projíždějícím vozidlem komunálních služeb.

Řidič auta druhý den nepřišel do práce, nelze s ním navázat kontakt, a vozidlo prý také nebylo bezprostředně po činu k nalezení. V rozporu s logikou se mrtvé tělo ocitlo na zádech, ne na břiše. Z těla, zasaženého šesti kulkami, nevytékala krev. Vstupy a výstupy kulek se neshodují s podmínkami střelby. Na oblečení nebyly viditelné stopy po střelách. Jediný svědek vraždy Anna Durická byla ponechána naživu. Odmítla vypovídat na detektoru lži a prý částečně ztratila paměť. Údajně se chce dostat co nejrychleji na Ukrajinu.

Jisté je, že nepůjde o jednoduchý případ. Ředitel FSB Aleksandr Bortnikov oznámil, že byli zadrženi dva podezřelí, Anzor Gubašev (některá média píší Kubašev) a Zaur Dadajev. Dadaev je zástupce velitele praporu Sever Ministerstva vnitra Čečenské republiky údajně také působí v soukromé bezpečnostní agentuře v Moskvě. Basmannyj sud v Moskvě dnes bude posuzovat oprávněnost uvalení vazby.

Oficiální představitel vyšetřovacího výboru Vladimír Markin slíbil, že všechny čerstvé informace ve věci vraždy Němcova budou zveřejněny na webových stránkách jejich úřadu. Podle vyšetřovatelů nelze vyloučit, že objednavatel vraždy se může nacházet za hranicemi. Tuto informaci údajně sdělil zdroj, obeznámený se situací, ale nepodařilo se ji oficiálně potvrdit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.