Raždík (JAP): Švýcaři nemají povinné očkování - svycarska-demokracie.cz

26.11.2020 22:13

Evropské fórum pro dobrovolnost v očkování (EFVV) se sídlem v Lucembursku vypracovalo zajímavou mapu Evropy ukazující, jaké povinnosti ohledně očkování platí v každé evropské zemi.

Raždík (JAP): Švýcaři nemají povinné očkování - svycarska-demokracie.cz
Foto: Facebook
Popisek: Tomáš Raždík

Ve Švýcarsku, které obecně preferuje svobodu před regulacemi (dle organizace Heritage.org je např. dlouhodobě jednou z nejsvobodnějších ekonomik Evropy) je očkování dobrovolné. Naše země se naopak nachází na úplně opačném konci žebříčku s povinným, důsledně vymáhaným, očkováním.


Obrázek: Povinnost očkování v Evropě. Zdroj: http://efvv.eu/map-of-vaccination-status-by-country/

V roce 2013 odhlasovali Švýcaři v referendu federální zákon (pro bylo 59% zúčastněných voličů), který, mimo jiné, umožňuje státu v případě epidemie nařídit povinné očkování pro určité skupiny osob. Informační brožurka k tomuto referendu, ze září 2013, říká následující:

Současný zákon o epidemii umožňuje kantonům stanovit povinné očkování. Tato možnost je v novém zákoně přísně omezena. Kantony budou moci stanovit povinné očkování pouze v případě, že je vážně ohroženo veřejné zdraví a obyvatelstvo nelze chránit jinými opatřeními. Kromě toho může být povinnost uložena pouze pro přesně definované skupiny lidí – například pro zaměstnance novorozeneckého oddělení nemocnice za účelem ochrany zdraví kojenců a matek. Nikdo však nemůže být očkován proti své vůli.

Regulace na národní úrovni


Pokud se nebezpečná nemoc rychle šíří, jsou nutná celostátní opatření. To je jediný způsob, jak zabránit, aby onemocnělo nebo dokonce zemřelo větší množství lidí. Pokud by bylo nutné jednat na národní úrovni, mohla by nyní Vláda po konzultaci s kantony stanovit povinné očkování pro určité skupiny lidí. Taková výjimečná situace nikdy předtím nenastala. Kromě toho stále platí: Nikdo nesmí být očkován bez jeho souhlasu.

Odmítnutí státem nařízeného očkování by znamenalo pouze zákaz vykonávat určitá povolání. I v době součané koronavirové krize je Švýcarsko spíše umírněné, co se týká restrikcí, viz.:

Švýcarsko odmítá pokračování plošné karantény

V naší zemi je naopak nařízeno očkovat 9 vakcín a neočkované děti mají zakázán přístup do jeslí a školek. Stránky EFVV však odkazují na přelomové rozhodnutí našeho ústavního soudu z ledna 2016, který umožňuje odmítnout očkování nejen z náboženských důvodů, ale i z důvodu svobody svědomí.

Myslíte si, že bychom se měli vydat (nejen v očkování) cestou větší svobody občanů? Že by očkování mělo být dobrovolné? Že by stát mohl nařídit povinnost očkování, ale pouze v krajním případě, pro vybrané skupiny osob a odmítnutí očkování by znamenalo pouze zákaz vykonávat povolání? My si myslíme, že to jsou rozumně nastavená pravidla a je náším cílem prosazovat jejich zavedení v naší zemi.

svycarska-demokracie.cz

Převzato zProfilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…