Raždík (SPD): Jak jsme projedli budoucnost

16.02.2019 19:26

Státní rozpočet nyní činí zhruba 1500 mld. Kč, s připočtením EU dotací je to částka 1550 mld. Kč. Co budeme dělat, až nám najednou začne chybět 120 až 240 miliard ročně?

Raždík (SPD): Jak jsme projedli budoucnost
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Státní rozpočet na rok 2019 byl schválen ve výši 1505 mld. Kč. Naše vláda tradičně opět rozdělila více, než kolik dostala, a tak jsme si museli 40 mld. Kč půjčit. O rok dříve to bylo 50 mld. Za posledních 23 let nám vlády udělaly dluh 1622 miliard (v prvních třech letech existence jsme měli přebytkový rozpočet), to znamená v průměru 70 miliard ročně. Co se stane, když se přestaneme zadlužovat? A to ani nemluvím o tom, že bychom měli státní dluh splácet. Bude nám chybět v průměru 70 mld. ročně.

Česká republika dostává dotace z Evropské unie. Od vstupu do EU v roce 2004 jsme dle ministerstva vnitra obdrželi 696 mld. Kč. To znamená, za 14 let, v průměru 50 miliard ročně. Co se stane, až přestaneme tyto peníze příjmat? A to ani nemluvím o tom, že bychom měli něco začít platit. Bude nám chybět 50 mld. ročně.

Lepší a horší scénář

V lepším případě nám, dle součtu výše uvedených čísel, bude chybět 120 mld. Kč ročně. V horším případě předpokládejme, že se přestaneme zadlužovat a navíc začneme splácet státní dluh stejnou rychlostí, jako jsme se zadlužovali. To je mínus 2x70 mld. K tomu připočítejme, že přestaneme EU dotace brát, ale začneme je, stejnou rychlostí jakou jsme brali, dávat. To je dalších mínus 2x50 mld. Celkem - 240 mld. Kč ročně. Máte pocit, že naše ekonomika je na to připravena, zainvestována, že občané jsou na to připraveni? Nebo si připustíme smutnou pravdu? Že jsme projedli budoucnost a potřebujme zásadní změnu politického systému.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě