Registr smluv schválen, ANO chce jít i do živých smluv

19.09.2015 17:50

Po dvou letech jednání a odkládání ve sněmovně byl v pátek schválen jeden z klíčových protikorupčních zákonů - takzvaný registr smluv.

Registr smluv schválen, ANO chce jít i do živých smluv
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Na základě zákona budou muset veřejné instituce včetně obcí zveřejňovat všechny smlouvy se svými dodavateli. "Bohužel jsme nedokázali prohlasovat zveřejňování živých smluv, tedy smluv, které už jsou uzavřeny a instituce je plní," konstatoval na tiskové konferenci místopředseda hnutí a šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

"Pro tento návrh jsme hlasovali pouze my. I tak díky všem, kteří registr smluv, jenž tu měl být už někdy začátkem 90. let, podpořili," dodal Faltýnek. Podle poslance Radka Vondráčka, který normu za ANO dojednával, byl zákon prohlasován za cenu řady kompromisů.

"My se ale zveřejňování živých smluv jako hnutí vzdát nehodláme. Buď tuto otázku znovu otevřeme na plénu, nebo budeme tlačit na vládu, aby zveřejňování živých smluv nařídila svým usnesením," řekl Vondráček. Zákon nyní poputuje do Senátu, poté jej k podpisu dostane prezident republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …