Řehoř (ODS): Ze stavu Škroupova domu mi je smutno

26.02.2018 10:31

V současné době radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř jedná se starostou Osic Stanislavem Bydžovským o nutné rekonstrukci Škroupova domu.

Řehoř (ODS): Ze stavu Škroupova domu mi je smutno
Foto: ODS
Popisek: ODS

Kraj chce zachránit kulturní dům z roku 1928, který je v žalostném stavu již řadu let.

„Hledáme společný způsob řešení. Zatím se jedná jen o neformální jednání. Když jsem viděl na vlastní oči stav Škroupova domu, bylo mi z toho smutno a řekl jsem si, že to tak nemůžeme nechat. Proto jsme začali podnikat první kroky k nápravě,“ vysvětluje radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku.

V těchto dnech probíhají jednání se starostou obce, kdy radní Řehoř navrhl, že by kraj převzal kulturní dům do svého majetku, zrekonstruoval a následně ho předal ke správě hospodaření Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

„Zatím není jisté, zda by se nám podařilo na celkovou rekonstrukci obdržet dotaci, jelikož není mnoho dotačních programů otevřeno. Případně bychom se snažili budovu zrekonstruovat z vlastních zdrojů,“ dodává radní Řehoř.

Škroupův dům byl postaven v roce 1928 ze sbírky občanů jako hold osickému rodákovi, skladateli a spoluautorovi české národní hymny Františku Janu Škroupovi u příležitosti 10. výročí vzniku samostatného Československa. Kulturní dům navrhoval architekt Jindřich Smetana. Propadnutí střechy v roce 1988 si vynutilo zatím poslední opravu, od té doby ale stavba chátrá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…