Richterová (Piráti): Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole. A co vy?

05.05.2022 12:08 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k cestování do práce na kole.

Richterová (Piráti): Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole. A co vy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová

Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole.

Jiné Pirátky a Piráti zas chodí pěšky nebo běhají. Květnová výzva #dopracenakole je totiž skvělou příležitostí pozměnit po zimě zajeté zvyky a dostat se do formy.

Cestovat po městě kolmo mě těší už roky. Člověk udělá něco pro zdraví, intenzivněji si užije okolí a pročistí si hlavu. Zároveň je to ekologické a šetrné. Samé super výhody.

Dle mého to je i velmi ohleduplný způsob dopravy ve vztahu k ostatním řidičům co do místa v nedostatečně velkém prostoru silnic na dnešní objem aut. Každý cyklista, který ráno vyjede na kole místo autem, uvolní přibližně 10 m² vozovky ostatním účastníkům provozu. Třeba těm, kteří autem jet doopravdy potřebují (řemeslníci, lidé se zdravotní omezením nebo lidé, kteří jedou na velký nákup).

A teď si představte, že by cyklodopravu pravidelně využívalo až 15 % Pražanů, jako je tomu v moderních západních metropolích. Kolik smogu, hluku a kolon pro nás všechny by ubylo! Myslím, že by to za to stálo. K tomu ale potřebujeme kvalitní cyklistickou infrastrukturu. Jinak další lidi na kolo nenalákáme.

Jsem proto ráda, že na tom vedení Prahy v čele se Zdeněk Hřib - primátor Prahy pracuje. Loni se například v Praze otevřelo rekordních 21 kilometrů nových cyklostezek. Letos se investuje do rozvoje cyklistické infrastruktury čtvrt miliardy Kč a zprovozní se dalších 16 nových úseků cyklistických tras.

S přibývajícími možnostmi pak v Praze setrvale roste i obliba cyklodopravy. Alespoň jednou měsíčně vyrazí na kolo bezmála půl milionu Pražanů. Přidáte se k nám? Nebo už dávno jezdíte? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.