Richterová (Piráti): Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní

17.11.2023 6:11 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke školství.

Richterová (Piráti): Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová a Ivan Bartoš

Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní.

Na doprovodné fotce se zdá, že vidím spoustu možností, jak být dobrým lídrem. Dnes se soustředím na pedagogické lídrovství. Cíl je mít dobré lídry pedagogického procesu se schopností efektivně řídit a vést pedagogický tým za účelem zvyšování kvality výuky.

V květnu jsem se totiž byla podívat na vzdělávání ředitelů a ředitelek škol, přes program Lídr školy. Zaujal mě moderní přístup, hodně odkazů na studie a prokazatelnou dobrou praxi, a přitom akční, týmový způsob práce. Viděla jsem, že účastníci programu mají výuku a prokazatelné výstupy učení dětí velmi na srdci, stejně tak ale i bezpečné klima pro všechny ve škole.

Jedná se samozřejmě hodně i o vztahy mezi žáky, ale i o vztahy ve sborovně.

Zkrátka celá paleta témat, od právních, finančních a manažerských až po ta odborně pedagogická. Navíc navržené škálování projektu umožní, aby se takto vzdělávali zájemci o ředitelování i současné vedení škol i v příštích letech.

Proto navrhujeme spolu s Jakubem Michálkem podporu projektu Národního pedagogického institutu s názvem Lídr školy, konkrétně posílením rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v této kapitole, ať posílíme rozvoj schopností ředitelů vést pedagogický proces a pracovat s kulturou škol.

V programu je v současné době 72 začínajících ředitelů a zástupců ředitele, což je dvojnásobek kapacity předchozího programu Ředitel naživo, na nějž navazuje. Je to investice do vzdělávání našich dětí. Ředitelky a ředitelé nemají být jen správci budov. Mají být skutečnými hybateli změn v našem školství. Tak jim držím palce, ať se jim to i díky Lídrovi školy daří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…