Richterová (Piráti): Nejmenší děti budou vyrůstat v rodinném zázemí

07.08.2021 12:10

Piráti a Starostové na mimořádné schůzi prosadili návrh na zrušení kojeneckých ústavů a jejich transformaci na podpůrné a preventivní služby, které umožní lepší podporu biologickým rodinám a odlehčí rodinám dětí s postižením.

Richterová (Piráti): Nejmenší děti budou vyrůstat v rodinném zázemí
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Podle poslankyně Pirátů Olgy Richterové, autorky schváleného pozměňovacího návrhu, který znamená zásadní zlepšení postavení ohrožených dětí i jejich rodin a důstojný začátek života nejmenších dětí. Ty nebudou v nejcitlivějším období svého života odkázány na ústavní péči, kde se pracovníci i při veškeré snaze střídají na směny a není možné vybudovat si stálou vazbu k jedné pečující osobě.

„Několikaleté legislativní úsilí je u konce. Kojence a batolata do tří let už nebude možné umístit do ústavů. Zařadíme se mezi civilizované evropské země a výrazně zlepšíme osudy nejmenších dětí, které potřebují cit a rodinnou péči v nejranějším období života. Děkuji všem, kteří se na legislativě podíleli, tedy neziskovému sektoru i odborníkům, ale také všem poslancům, kteří pro návrhy zvedli ruku, včetně těch vládních,“ ocenila Olga Richterová spolupráci při přípravě klíčové sociální legislativy.

Návrh zohledňuje potřebu ústavní péče u dětí s nejtěžším postižením, tam výjimka umožňuje ideálně v menším zařízení péči poskytovat. Stejně tak spolu mohou zůstat sourozenci, bez ohledu na věk. Zákon nyní míří do Senátu, jehož nejbližší schůze je v druhé půli srpna. V případě, že jej schválí v navržené podobě, bude úprava čekat na podpis prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.