Richterová (Piráti): Pro děti je důležité láskyplné a stabilní prostředí. Ne to, jaké je pohlaví rodičů

04.08.2022 16:50 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu manželství pro všechny

Richterová (Piráti): Pro děti je důležité láskyplné a stabilní prostředí. Ne to, jaké je pohlaví rodičů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Opírám se při této větě o studie a výzkumy, což je osvědčený princip evidence-based politiky, jakou za Piráty prosazujeme.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Kupříkladu v závěru studie Children of Lesbian and Gay Parents americká psycholožka Charlotte Pattersonová píše: „Neexistují žádné důkazy, z nichž by vyplývalo, že psychosociální vývoj dětí gayů nebo leseb je ohrožen ve srovnání s potomky heterosexuálních rodičů.“

Proto nerozumím tomu, proč je v důvodové zprávě čerstvě navrhované ústavní definice manželství jako svazku výlučně muže a ženy uvedena opačná teze, která z této zprávy přitom cituje. Jde o tento výrok: „Teorie psychologického vývoje tradičně zdůrazňovaly charakteristické přínosy matek i otců pro zdravý osobní a sociální vývoj jejich dětí. Proto mnoho teorií predikuje negativní výsledky pro děti, které jsou vychovávány v prostředích, která neposkytují tyto dva typy vstupů.“
Jenže cituje názor, který není závěrem psycholožky Pattersonové, ale naopak tezí, vůči níž se ona ve své přelomové studii z roku 1992 vymezuje. 

Důvodová zpráva novely proti jejich smyslu cituje i další studie, například jednu, která se stejnopohlavními páry vůbec nezabývá, ale srovnává heterosexuální páry a single rodiče. A sám autor, který nyní působí na Georgijské státní univerzitě, se od nevědeckého užití své věty distancoval pro Deník N: „Jsem hluboce zklamán, že je věta ze studie použita tímto způsobem.“

Taková jsou fakta. Věda zkrátka dochází ke zcela opačnému závěru než důvodová zpráva navrhované ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy.

Jde tedy o to, že děti vyrůstající v manželství dvou žen či dvou mužů, prospívají stejně jako ty, které vychovává žena a muž. A mimochodem - kolik dětí po celém světě vyrůstá třeba jen s babičkou?

K tomu tedy opakuji, že pro děti je důležité láskyplné a stabilní prostředí, a ne takový ukazatel, jako je pohlaví rodičů. Když srovnáme život dětí v harmonicky fungujícím páru oproti rozhádaným rozvádějícím se rodičům, víme všichni, kde bude dítěti líp.  A tahle pravda jde napříč všemi typy domácností vychovávajících děti.

Proto jsem podepsaná pod opačným návrhem. Rovná práva a povinnosti všem. Manželství pro všechny. A taky, a hlavně, lásku. Bez zbytečného dělení na různé kategorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…