Richterová (Piráti): Změna názvu mateřské dovolené a nároku na příspěvek? Ano, ale je to pouze špička ledovce

25.07.2018 20:30

Mezi ostře sledovaná témata úterního jednání vlády patřily navrhované změny u názvu mateřské dovolené a u nároku na výplatu nevyčerpaného rodičovského příspěvku.

Richterová (Piráti): Změna názvu mateřské dovolené a nároku na příspěvek? Ano, ale je to pouze špička ledovce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Takové návrhy nejsou špatné a na rozdíl od vlády nevidím důvod, proč je nepodpořit, nicméně se nejedná o témata, která by vyřešila skutečně závažné překážky, na které ženy naráží při slaďování rodiny a práce.

Pojďme vedle slovíček a stejných financí pro děti, kterým se brzy narodil sourozenec, řešit rozmanitost a dostupnost péče o malé děti, a to zejména zajištěním financování dětských skupin do budoucna. Věnujme se zjednodušení nástupu žen do práce a s tím související výši platů u prací na částečný úvazek pro ženy vracející se z rodičovské. A zaměřme také pozornost na počet dětí ve školkách na jednu učitelku a na reálné možnosti nástupu dětí do školek v průběhu školního roku, když jim jsou tři roky.

Mateřská ani rodičovská dovolená neznamenají rekreaci a nastavení vyplácení státního příspěvku je často nespravedlivé a stresující, ale v péči o děti se jedná pouze o špičku ledovce a neméně vážné problémy jsou právě špatné podmínky navazující na poměrně dobrou počáteční podporu.

Olga Richterová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…