Řihák: Modernizace byla nezbytná. Občané si zaslouží ošetření ve špičkových nemocnicích

01.10.2013 12:06

Rada kraje jako orgán valné hromady projednala hospodaření nemocnic za rok 2012.

Řihák: Modernizace byla nezbytná. Občané si zaslouží ošetření ve špičkových nemocnicích
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Krajská rada jako výkonný orgán jediného akcionáře projednala na svém pravidelném zasedání dne 30. září 2013 závěrky hospodaření středočeských nemocnic za rok 2012.

Za rok 2012 dokázala v podmínkách nastavených vládou a pojišťovnami vykázat kladný hospodářský výsledek ve výši téměř 20 miliónů korun pouze Oblastní nemocnice Kolín a.s. Ostatní nemocnice skončily v červených číslech s následující hospodářskou ztrátou – Oblastní nemocnice Příbram, a.s., minus 45,8 mil. Kč; Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s., minus 33,8 mil. Kč, Oblastní nemocnice Kladno, a.s., minus 87,7 mil. Kč, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., minus 15,4 mil. Kč.

„Konečný hospodářský výsledek nemocnic byl samozřejmě ovlivněn i tím, že krajské nemocnice investovaly v minulých letech mnoho peněz do rekonstrukcí a do vybavení a nyní musí tyto nákladné investice splácet. Modernizace i dovybavení nemocnic ale bylo nezbytné, neboť obyvatelé Středočeského kraje si zaslouží, aby byli ošetřováni ve špičkových nemocnicích, které jsou po všech stránkách připraveny pomoci jim řešit jejich zdravotní obtíže,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

„Představenstva všech akciových společností proto v letošním roce vyvíjejí maximální úsilí a inicicativu v jednání se zdravotními pojišťovnami, které jsou hlavním zdrojem jejich příjmů. Ve spolupráci s jednotlivými primariáty se nemocnice snaží o zachování stávajícího rozsahu poskytované zdravotní péče a o nenavyšování stávajících nákladů,“ dodal středočeský hejtman.

Podle radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové vykazují středočeské nemocnice díky špatně nastavené úhradové vyhlášce propad ve výši 12,5 mil. korun měsíčně a zvýšení sazby DPH o 1% způsobuje nemocnicím ztrátu 40 až 60 miliónů korun ročně. „Nemocnice se i nadále snaží v těchto složitých podmínkách šetřit, kde se dá. Vypisují mj. nová výběrová řízení na úklid a na energie, aby své náklady co nejvíce snížily a jejich konečný hospodářský výsledek byl lepší,“ shrnula problém radní Fialová.

V letošním roce se však zatím díky vládním opatřením daří udržet v černých číslech opět pouze hospodářský výsledek v kolínské nemocnici. K 31. srpnu 2013 zatím dosahuje plus 8,1 mil. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!