Řihák: Vítám, že stát podpoří firmy spolupracující se školami a umožní jim daňové úlevy

02.01.2013 7:35

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák vítá každou možnost, která podpoří učňovské školství a prohloubení spolupráce firem se středními či vysokými školami.

Řihák: Vítám, že stát podpoří firmy spolupracující se školami a umožní jim daňové úlevy
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Od nového roku mají k této podpoře škol přispět i daňové úlevy pro firmy, které se rozhodnou se školami spolupracovat a zapojí se do odborného vzdělávání studentů.

V lednu 2014 začne platit zákonné opatření schválené Senátem Parlamentu ČR, jehož součástí je úprava daňových zvýhodnění pro společnosti spolupracující se školami. Firmy, které se ujmou učně či studenta a rozhodnou se vyplácet stipendia, si v případě středoškoláků budou moci ze základu daně odečíst až pět tisíc korun, v případě vysokoškoláků deset tisíc korun.

Nově si také firmy mohou odečíst od základu daně 200 korun za každou odpracovanou hodinu žáka či studenta při praxi nebo odborném výcviku.

„Vítám, že stát podpoří firmy spolupracující se školami a umožní jim snížit daňové zatížení. Existuje už celá řada firem, které spolupracují při výchově svých budoucích zaměstnanců nejen s univerzitami, ale i se středními školami a odbornými učilišti. Je to jedna z cest, jak zlepšit úroveň našeho školství a zároveň zvýšit konkurenceschopnost nových absolventů středních a vysokých škol na trhu práce. Očekávám, že se zvýší zájem o opomíjené profese a že školy vychovají kvalifikovanější řemeslníky,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Středočeský kraj je zřizovatelem většiny středních škol a středních odborných učilišť v regionu. Dlouhodobě se zaměřuje především na podporu učňovského školství, která je jednou z programových priorit současného vedení Středočeského kraje. Cílem kraje je pomoci zvýšit zájem žáků o řemeslné obory, které jsou požadovány trhem práce. Jedná se především o stavební, strojírenské, elektrotechnické, potravinářské a zemědělské obory. Řešení této situace je nutné vzhledem k poklesu zájmu žáků o některé učňovské obory a také vzhledem k demografickému propadu počtu dětí přicházejících do středních škol.

„Zájemců o studium učňovských oborů sice významně nepřibývá, ale považuji za úspěch, že jich ani neubývá. Základní školy v posledních letech opouští čím dál méně absolventů. Proto jsem rád, že se nám počty studentů na učňovských oborech daří držet,“ doplnil hejtman.

Studenti podporovaných oborů vzdělání mohou získat při dosažení výborných studijních výsledků a bezproblémovém chování od Středočeského kraje měsíční stipendia a pololetní odměny.

Žák 1. ročníku může dostat 300 korun měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 1 000 korun.

Žák 2. ročníku 400 korun měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 2 000 korun.

A žáci 3. a 4. ročníku 500 korun měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 3 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.