Roithová (KDU-ČSL): Šprochy bez pravdy

11.10.2013 13:39

Vyjádření Zuzany Roithové k závěrečné zprávě mandátového a imunitního výboru Senátu ČR k přezkoumání dodržení pravidel financování volební kampaně kandidátů na funkci prezidenta

Roithová (KDU-ČSL): Šprochy bez pravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Roithová

Tak jsem se doslechla, že financování mé kampaně nebylo dostatečně transparentní. Mohla bych se rozčilovat, ale nemusím - proti údajným nesrovnalostem na internetových stránkách mohu argumentovat:

1. Zcela prý chybí seznam dárců - není to pravda, je na webu trvale.

2. Chybí prý jednotlivé faktury - není to pravda, jsou uvedeny včetně likvidačních listů.

3. Není prý kompletní výkaz zisků a ztrát - není to pravda, je veřejný včetně obratů.

4. Není pravda, že jsem senát neinformovala o poskytnutí přebytku na účtu na dobročinné účely - darovací smlouvy a doklad o převodu peněz obdržel senát v zákonném termínu a je součástí všech dalších účetních dokumentů rovněž trvale na mém webu.

5. Není prý v pořádku nefinanční plnění - není to pravda, je popsáno jako práce dobrovolníků nad rámec zákona.

Zveřejňovat finanční zdroje na kampaň jsem se zavázala ještě před uzákoněním této povinnosti. A dělala jsem to s respektem k zákonu o přímé volbě prezidenta, byť jsem jako první a dávno před volbou upozorňovala na to, že je nekvalitní a že především nestanovuje žádné postihy za porušení pravidel financování kampaně. Těm co podváděli, se nestalo nic, ale odmítám se nechat s nimi srovnávat.

Nevím, zda se i jiní kandidáti těšili osobní podpoře stovek a tisíců neidentifikovatelných příznivců, kteří aniž bych je osobně znala, dobrovolně a bez nároku na odměnu tiskli a vylepovali moje fotky a plakáty na své ploty a domky, či mi posílali vlastní postřehy z mediálních výstupů kampaně, či spontánně zakládali moje profily na mou podporu na facebooku a webu. Ve skutečnosti nevím, jak takovou podporu vyčíslit - přesto jsem se o to pokusila. Ale pro mne je lidsky daleko cennější, než billboardy se slevou. Proto jsem ji uvedla v rámci nefinančního plnění, protože o kampaň fakticky šlo.

Pokud pro přehlednější srovnání pošle MIV k vyplnění nějaký formulář, nic mi nebrání ho vyplnit (a nemyslím si, že to mohou s klidným svědomím říci všichni kandidáti). Proti nepravdivým tvrzením se ale budu hájit. Už proto, že kdyby autora výše uvedených výhrad zajímala pravda, což platí i o těch, kteří jeho lživá tvrzení bez ověřování přejímali, našel by ji. Stejnou možnost máte na http://prezident.roithova.cz/ i vy.

Mimochodem: stačí-li médiím pro přejímání lží jen dodat, že to či ono tvrdí ten či onen zdroj, možná se dočkám ještě ostřejších útoků. Nebo dočkáme...?

Publikováno na blogu Aktuálně.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.