Bistro nabízí především úředníkům magistrátu čerstvé pečivo z vlastní řemeslné pekárny, fairtrade kávu i teplé obědy. Jako v dalších provozovnách i tady pracují na pomocných pozicích lidé se zdravotním postižením.
„Jsem ráda, že se iniciativa s novým provozovatelem bistra v podobě sociálního podniku podařila dotáhnout do zdárného konce. Praha jako moderní metropole musí k problematice integrace lidí s hendikepem přistupovat zodpovědně a toto je jedna z cest, jak těmto lidem pomoci,“ uvedla radní hl. m. Prahy Irena Ropková. „Podle mých vlastních zkušeností i podle ohlasů od zaměstnanců magistrátu šlo evidentně o správný krok. Zatím jsem na služby, které v bistru poskytuje obecně prospěšná společnost Startujeme, slyšela jen chválu,“ dodala.
Jméno „Na Louži“ získalo bistro po původním pojmenování Mariánského náměstí. Jedná se o pilotní projekt, jehož prostřednictvím si pražský magistrát testuje způsob spolupráce se sociálními podniky. Dlouhodobě tento projekt prosazoval zastupitel Patrik Nacher, předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy.
„Jsem znám tím, že podporuji aktivity, ve kterých se dává šance lidem se zdravotním postižením. Jsem přesvědčený, že město musí jít příkladem a ukázat komerčním firmám, že zapojovat lidi s hendikepem do běžného života je přirozené a společensky odpovědné,“ řekl Patrik Nacher a dodal: „Navíc, pokud nám tady Startujeme, o.p.s., předvede, že jde dělat gastroslužby příjemně, atraktivně, se širokou nabídkou čerstvých a zdravých jídel, tak je to důkaz, že taková spolupráce a podpora sociálních podniků má hluboký smysl.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV