Ropková (ČSSD): Žáci se seznámí i se základy robotiky

29.03.2017 8:31

Městští radní včera schválili uzavření memoranda mezi hlavním městem a Hospodářskou komorou hlavního města Prahy, jehož cílem je spolupráce a vzájemná podpora při přípravě žáků základních škol na budoucí povolání v oborech vzdělání s polytechnickým zaměřením. Memorandum umožní návrat tradičních dílen do osnov základních škol. Po jednání rady to uvedla radní pro školství a evropské fondy Irena Ropková.

Ropková (ČSSD): Žáci se seznámí i se základy robotiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Hlavní město před nedávnem ústy radní pro školství Ireny Ropkové oznámilo záměr na vytvoření sítě takzvaných polytechnických hnízd, které by měly již od příštího školního roku suplovat roli tradičních dílen v základním vzdělávání. Žáci základních škol budou již za několik měsíců docházet za polytechnickým vzděláváním do moderně a všestranně vybavených učeben na středních školách, kde si za účasti odborníků i svých starších spolužáků osvojí základní kompetence v oblasti dílenské práce. „Naší ambicí je zprostředkovat žákům základních škol minimálně čtyři vyučovací hodiny měsíčně, ve kterých se seznámí se základy manipulace s nástroji a se zpracováním různorodých materiálů. Takto získané zkušenosti a znalosti budou posléze pod dohledem odborných mistrů i žáků středních škol dále rozvíjet. V dalších fázích výuky se žáci seznámí rovněž se základy robotiky,“ vysvětluje pražská radní pro školství Irena Ropková.

Hlavní město Praha dlouhodobě usiluje o systémové řešení polytechnického vzdělávání na základních školách a všestrannou podporu odborného vzdělávání v metropoli. Vzhledem k tomu, že obdobné zájmy má rovněž Hospodářská komora hlavního města Prahy, rozhodla se radní Ropková oslovit její zástupce s návrhem spolupráce na celém projektu a dalších souvisejících aktivitách. „Cílem memoranda je společnými silami navrhnout, vytvořit a ověřit podobu výukových jednotek pro elementární seznámení žáků základních škol s technickými profesemi a obory vzdělání s polytechnickým zaměřením,“ říká radní Ropková.

Společné aktivity obou stran memoranda by se měly týkat mediální komunikace celého projektu směrem k široké veřejnosti, překonávání technických a jiných překážek, organizování následného vzdělávání pedagogů a v neposlední řadě též popularizace oborů s polytechnickým zaměřením s cílem přilákat dostatečné množství zájemců o vzdělávání.

Memorandum by mělo být podle plánu podepsáno již prvního května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče