Rosa (ODS): Do konce září bude mít kino hotovou střechu i celou fasádu

27.06.2022 9:15

Jak pokračuje jedna z největších investic města, rekonstrukce kina Vesmír?

Rosa (ODS): Do konce září bude mít kino hotovou střechu i celou fasádu
Foto: ODS
Popisek: ODS

S počátečními problémy při rekonstrukci kina Vesmír se trutnovská radnice úspěšně vypořádala. Všechny skryté závady jsou odstraněny, a navíc se podařilo zachránit památkově chráněný strop. Práce na kině pokračují uvnitř i venku. 

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Jak u rekonstrukcí starých budov bývá, ani trutnovskému kinu Vesmír z roku 1928 se nevyhnuly komplikace. Důvodem zdržení stavby a s tím spojených víceprací byl špatný technický stav stávající budovy zaviněný nedbalou rekonstrukcí v 70. letech.

„Například původní kino mělo jen jednoduchou elektroinstalaci za účelem osvětlení. Při tehdejší rekonstrukci bylo doplněno topení, pro které byly ve stěnách vysekány rozměrné niky, a vzduchotechnika, pro kterou byly provedeny průrazy ve stávajících stropech a stěnách. V takových případech je třeba se vyhnout nosným konstrukcím, nebo navrhnout opatření, která zatížení přenese. Pro rekonstrukci kina v 70. letech však zřejmě nic z toho neplatilo. Nejednalo se o nahodile opomenuté drobnosti, ale o zcela systematické nedodržování technologických postupů,“ vysvětluje Michal Rosa, starosta města Trutnova a dodává, že „překvapivě nejhorší škody byly napáchány vedením elektroinstalací, kdy do stávajících stěn byly vysekány svislé i vodorovné drážky pro mnoho desítek kabelů. Při drážkování se nebraly ohledy na nic, co stálo v cestě.“

Všechny tyto závady byly skryty za přizdívkami, obklady stěn a podhledy. S postupem demontáží a bouracích prací byly jedna po druhé odhalovány. Řešení si vyžádalo čas a mnohdy i přerušení probíhajících prací. S ohledem na kombinace vad trval statik s ohledem na bezpečnost na tom, že některé činnosti nesměly být prováděné zároveň. Například bourací práce, které měly proběhnout v prvních týdnech výstavby, musely být prováděny postupně a dokončují se teprve nyní. A jak práce v tuto chvíli postupují?

Vnitřní práce

Největším oříškem byla záchrana památkově chráněného krovu a skořepiny podhledu hlavního sálu. „Bohužel i zde byl stav horší, než se očekávalo. Záchrana krovu trvala více než měsíc. Ale jsem za to moc rád, protože podhled hlavního sálu je unikátní a pro trutnovské kino tak typický. Jeho zachování bylo naší prioritou,“ zdůvodňuje Michal Rosa. V tuto chvíli se v hlavním sále dokončují monolitické konstrukce a příští týden bude dokončena nosná konstrukce nového hlediště. Hotové je rovněž jedno ze dvou ramen nového vnitřního schodiště. Po dokončení hrubé stavby hlavního sálu bude následovat pokládka akustických obkladů a instalace vzduchotechniky a audiovizuální techniky. V zázemí zbývá vybourat výtahovou šachtu, dokončit bourací práce na novém malém sále a pak se pracovníci stavby mohou pustit do tvorby nových konstrukcí i v této části.

Vnější práce

Momentálně je hotovo zhruba 10 % klempířských prací a lidé už mohou vidět, jak se pokládá nová střešní krytina a nahazuje nová omítka.  „Do konce září bude mít kino hotovou nejen novou střechu, ale i celou fasádu, na kterou vracíme ozdobné prvky „zrcadla“, která byla při první rekonstrukci odstraněna,“ říká trutnovský starosta.

Finanční stránka rekonstrukce

V původním rozpočtu této investiční akce byly na vícepráce vyhrazeny 2 miliony korun, což je běžná rezerva u rekonstrukcí. Tato rezerva byla z výše uvedených důvodů navýšena a radnice tak ve svém rozpočtu počítá s celkovými náklady ve výši 115 milionů korun. „Ačkoliv se maximálně snažíme udržet náklady co nejníže a s dodavatelem stavby vedeme jednání o ceně jednotlivých víceprací, i přesto lze říci, že s ohledem na velikost a složitost stavby a aktuální situaci na trhu se stavebním materiálem není toto navýšení nijak výjimečné v porovnání s jinými rekonstrukcemi,“ dodává trutnovský starosta.

Termín dokončení

Původní termín otevření kina byl plánován na léto letošního roku. Nově se počítá se zprovozněním na jaře 2023. „Záchrana historické dominanty Nábřeží Václava Havla je vykoupena především časem a oddálením otevření kina veřejnosti. Ale odměnou bude moderní prostor pro kvalitní filmové zážitky,“ uzavírá Michal Rosa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii