Roup (TOP 09): Registr Lékařů aneb jak vydělávat na jiných

24.03.2017 11:36

Parazitovat na lékařích je nesmírně oblíbený podnikatelský záměr. Oholit doktora se prostě jeví jako rentabilní byznys. Smůlu mají nakonec pacienti.

Roup (TOP 09): Registr Lékařů aneb jak vydělávat na jiných
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

 Parazitovat na lékařích je poměrně oblíbený podnikatelský záměr. Vždyť jen obyčejný databázový program pro lékaře stojí lékaře každý rok zhruba deset tisíc korun, přičemž vám do něj prodejce ještě nacpe reklamu. Proč? Protože to lékaři zaplatí... Oholit doktora se prostě jeví jako rentabilní byznys. V případě předraženého softwaru má však lékař (teoreticky) na vybranou. S programem nebo bez. S internetovými aplikacemi, které se snaží ukrojit z lékařského koláče, je to již komplikovanější.

Níže popsaný “byznys” je zvláště pikantní. Stáhnout z veřejných databází údaje o lékařských ordinacích včetně kontaktů (mnohdy neaktuálních), nechat si naprogramovat aplikaci a pak čekat, jestli ti “hlupáci” lékaři budou “solit”.

Jednou z takových služeb, které se v této souvislosti vyrojili je www.registrlekaru.cz. Web, který na této adrese najdete předstírá, že zajišťuje službu pro lékaře a pacienty. Vypadá to báječně. Pacient si na tomto webu může dohledat nejbližší ordinaci, do které se může ihned objednat. Zní to jako sen? Ano, on to je jenom sen. Problém je totiž v tom, že aplikace nemá s reálným objednáním u konkrétního lékaře vůbec nic společného. 

Ordinace a lékaři zřejmě ani netuší, že takový web existuje. Nabídek na různé databáze a registry pro lékaře chodí zdravotnickým zařízením desítky a stovky. Ale lékaři pacienty neshánějí, jsou jimi zahlceni, neboť je jich vzhledem k poptávce málo. Přeplněné ordinace, termíny za dva či za tři měsíce u specialistů. V tu chvíli se objevují fiškusové, kteří vám nabízejí zviditelnění a více pacientů, když jim zaplatíte pár tisíc za rok. 

Není však praktické mít údaje v různých databázích. K některým ani nemáte přístup. Tento plevel, který na internetu roste okolo každého lidského oboru, má hlavní přínos pro provozovatele těchto webů, kteří bezpracně vydělávají na lidské důvěřivosti.

V případě zmíněného www.registrlekaru.cz je hlavní problém v tom, že většina starších lidí se na internetu jen stěží orientuje. Netuší, komu služba, kterou chtějí využít patří a ze stránek nabývají dojmu, že se jedná o ordinace, které zde nabízejí své služby. Najdou si v systému na stránce www.registrlekaru.cz lékaře ve svém městě a domnívají se, že se k němu mohou rovnou objednat. Co na tom, že skutečná ordinace má první volný termín třeba za dva měsíce. Zde se nabízí termín prakticky ihned.

article_photo

Taková “neškodná hříčka”, cílená na neznalé uživatele internetu.

Ti jsou samozřejmě na stránkách s objednávacím formulářem informováni, že "...pokud zdravotnický subjekt poptávku objednání návštěvy neakceptuje nebo na ni nereaguje, nevznikl Vám nárok na blokování požadovaného termínu návštěvy a doporučujeme kontaktovat zdravotnický subjekt jiným způsobem, např. telefonicky nebo osobní návštěvou. Služba je poskytována zdarma a bez záruky."

Nicméně do schránky jim dorazí “potvrzení poptávky objednání”

article_photo

V tu chvíli se pacient domnívá, že se objednal ke svému lékaři. Ve skutečnosti však pouze aplikace odeslala email poptávané ordinaci.

Proč něco takového někdo dělá? Zlomyslnost? Škodolibost? Není za tím samozřejmě nic jiného, než peníze. Stránky provozuje společnost Registr Lékařů CZ s.r.o.. V evidenci na webu www.registrlekaru.cz je prý více než 27 000 lékařů nebo ordinací.

Pokud by chtěla mít ordinace v tomto systému kontrolu nad profilem, který ji zde proti její vůli společnost Registr Lékařů CZ s.r.o. vytvořila, zaplatí si měsíční výpalné 300,- Kč.

Internetovou aplikaci www.registrlekaru.cz provozuje společnost Registr Lékařů CZ s.r.o. jejímž jednatelem a jediným společníkem je Lenka Boženská ze Slovenské republiky.

Na žádosti o vyřazení z databáze tato společnost nereaguje. Protesty na vyřazení ze samozvaného registru od lékařů a ordinací přitom nejsou ojedinělé. Společnost nedávno s pomocí tiskové kanceláře zveřejnila text ve kterém to sama přiznává: "Přestože lékaři měli možnost zdarma nastavit informace o ordinaci, nahlásit chybu na jejich profilu a byly opakovaně za tím účelem kontaktováni emailem, byla jim zaslána i nabídka poštou na využití rozšířených služeb za poplatek - využilo možnost profil lékaře nastavit zatím jen 7.000 provozovatelů ordinací, ostatních více než 18.000 evidovaných lékařů na tuto aktivitu nijak nereagovalo nebo žádají informace o jejich ordinaci nezveřejňovat."

Na takové žádosti však společnost Registr Lékařů CZ s.r.o. nijak nereaguje. Nezbývá než o tomto problému podat zprávu a doufat, že to ušetří potenciálním oklamaným uživatelům/pacientům této služby nepříjemné zklamání.

Převzato z profilu.

Jiří Robinson Roup

  • BPP
  • Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.