Rozvoral (SPD): Dlouhodobě říkáme, že snižování ceny energií je základním požadavkem doby

23.11.2023 7:17 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Dlouhodobě říkáme, že snižování ceny energií je základním požadavkem doby
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,                                

kvůli Fialově vládě jsme jedinou zemí v Evropě, která vlastním občanům a firmám nekompenzuje růst cen energií. Zdražení energií bude pro české firmy likvidační. V ČR je inflace kvůli Fialově vládě druhá nejvyšší ze zemí EU. V příštím roce lze kvůli vládnímu balíčku očekávat další zdražování. Fialovou vládou navržené změny důchodového systému nejsou reformou, ale jen zvyšováním věku odchodu do důchodu a zhoršením podmínek budoucích seniorů. Hnutí SPD zásadně odmítá jakékoli zvyšování věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let. Návrh státního rozpočtu Fialovy vlády je naprosto nerealistický.

1. Kvůli Fialově vládě jsme jedinou zemí v Evropě, která vlastním občanům a firmám nekompenzuje růst cen energií. Zdražení energií bude pro české firmy likvidační.

Poslanci vládní koalice minulý týden skandálně zamítli návrh programu opoziční mimořádné schůze Sněmovny k tématu plánovaného masivního zdražení energií od ledna příštího roku. To znemožnilo detailní prodiskutování této zásadní problematiky a také jakékoli vyjádření poslancům bez tzv. přednostního práva. Výrazné zdražení elektřiny a plynu od ledna příštího roku o 71 až 206 % v regulované složce cen energií pro domácnosti a firmy je absolutně nepřijatelné a dochází k němu kvůli naprosté nečinnosti a neschopnosti vlády Petra Fialy.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Dopady tohoto zdražení zejména na české průmyslové podniky budou likvidační a fatální. Jsme jedinou zemí v Evropě, která vlastním občanům a firmám růst cen energií nekompenzuje. Pomoc i v příštím roce chystá Polsko i Slovensko. A například německá spolková vláda schválila masivní dotační program pro německé firmy, kterým na energie přispěje v příštích dvou letech 12 miliardami eur (300 miliard korun). Do roku 2028 by pak tyto dotace měly celkově dosáhnout 28 miliard eur (700 miliard korun). Při existenci společného trhu EU to bude znamenat další ohrožení konkurenceschopnosti i samotné existence mnoha českých firem se všemi představitelnými negativními důsledky.

Premiér Fiala a další ministři navíc neříkají pravdu o skutečném růstu cen elektřiny a jeho příčinách a důsledcích v příštím roce. Fialova vláda svými diletantskými kroky v oblasti energetiky opakovaně a nevratně poškozuje české hospodářství, průmysl, zaměstnanost a životní úroveň českých občanů. Musí okamžitě skončit, než napáchá ještě větší a obtížně napravitelné škody.

2. V ČR je inflace kvůli Fialově vládě druhá nejvyšší ze zemí EU. V příštím roce lze kvůli vládnímu balíčku očekávat další zdražování. 

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí

V ČR v říjnu dosáhla inflace dle metodiky Eurostatu hodnoty 9,5 %, a byla tak druhá nejvyšší ze zemí EU. Růst inflace v ČR tak opět zrychluje, zatímco v EU v říjnu inflace klesla v průměru na 3,6 %. V porovnání se zářím klesla míra inflace ve dvaceti dvou členských státech EU a v pěti (včetně ČR) vzrostla. Nejnižší míru inflace měly v říjnu Belgie (–1,7 %), Nizozemsko (–1 %) a Dánsko (–0,4 %).

Meziměsíčně vzrostly v ČR hlavně ceny u některých základních potravin, například u vepřového masa o dalších 5 %, u vajec o 10,8 %, u trvanlivého mléka o 5,8 % a u másla o 5 %. V meziročním srovnání byl u nás zaznamenán katastrofálně vysoký růst cen elektřiny o 148,6 %. Ceny tepla a teplé vody meziročně vzrostly o 31 %, ceny vodného o 16,3 % a ceny stočného o 26,9 %.

Výroky členů Fialovy vlády o tom, jak úspěšně bojují s inflací, jsou v konfrontaci se statistickými daty demaskovány jako naprosto lživé. V příštím roce lze dokonce očekávat další prohloubení inflace, tedy znehodnocení měny a snížení reálných příjmů, protože tzv. vládní konsolidační balíček bude kvůli plošnému zvýšení nepřímých daní (DPH a spotřební daň) a daně z nemovitosti působit také proinflačně.

Hnutí SPD dlouhodobě jasně říká, že snižování ceny energií je základním požadavkem doby a předkládáme i návrhy řešení, což zahrnuje i co nejrychlejší vystoupení ze spekulativního a likvidačního systému emisních povolenek EU (Evropský systém pro obchodování s emisemi) a odstoupení od Green Dealu EU, který energie ještě více zdraží. Hnutí SPD disponuje odborníky v otázkách energetiky a je připraveno být součástí příští vlády.

3. Fialovou vládou navržené změny důchodového systému nejsou reformou, ale jen zvyšováním věku odchodu do důchodu a zhoršením podmínek budoucích seniorů. Hnutí SPD zásadně odmítá jakékoli zvyšování věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v minulém týdnu veřejně představil soubor návrhů dalších změn v důchodovém systému. Tyto návrhy parametrických změn v důchodovém systému nejsou žádnou penzijní reformou, přestože je to tak vládními politiky prezentováno. Jde jen o krycí název pro zvyšování věku odchodu do důchodu a pro změnu výpočtu starobního důchodu pro budoucí seniory, kterým se sníží poměr budoucích důchodů k předchozím příjmům.

Podle návrhu ministra Jurečky se má důchodový věk začít zvyšovat již pro občany, narozené v roce 1966, přestože vláda donedávna tvrdila, že tyto změny se budou týkat až dnešních čtyřicátníků. Nesmírně pochybný je i samotný mechanismus navázání zvyšování důchodového věku na tzv. dobu dožití, přičemž mnohem důležitější je v tomto kontextu tzv. doba dožití ve zdraví, která je nyní u žen i mužů nižší než 65 let.

Hnutí SPD zásadně odmítá jakékoli zvyšování věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let. Jestliže ji Fialova vláda nyní prolomí, pokud budeme součástí příští vlády, vrátíme ji nazpět!

4. Návrh státního rozpočtu Fialovy vlády je naprosto nerealistický.

V minulém týdnu proběhlo ve Sněmovně tzv. druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2024. Jde o rozpočet s přiznaným deficitem 252 miliard korun, ovšem skutečný rozpočtový schodek bude ještě výrazně vyšší kvůli nadsazenému odhadu daňových příjmů a desítkám miliard korun veřejných výdajů, skrytých v různých mimorozpočtových fondech.

Kromě toho lze v důsledku vládního zvýšení daní a povinných pojistných odvodů českým občanům a firmám, a s tím spojeného poklesu spotřeby a poklesu hrubého domácího produktu od příštího roku důvodně očekávat i výrazně nižší výběr daní, než ve svém návrhu rozpočtu předpokládá vláda Petra Fialy. Tento návrh je tudíž absolutně nerealistický, a proto hnutí SPD opakovaně navrhovalo jeho zamítnutí již v prvním čtení, případně jeho vrácení vládě k přepracování.

Více než třetinu rozpočtového deficitu také tvoří strmě rostoucí náklady na samotnou splátku tohoto státního dluhu, což je katastrofální. Vláda Petra Fialy ukázala, že není vládou odborníků, a proto by měla podat demisi.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…