Rozvoral (SPD): Dobrá práce policie ve věci napadení číšníka v Praze nizozemskými turisty

13.08.2018 10:03

Policie před několika dny zpřísnila právní kvalifikaci ve věci napadení číšníka v Praze nizozemskými turisty.

Rozvoral (SPD): Dobrá práce policie ve věci napadení číšníka v Praze nizozemskými turisty
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Na základě dobré práce Policie České republiky, v rámci prošetřování napadení číšníka ve Vladislavově ulici v Praze sedmi cizinci z Nizozemska, hrozí útočníkům vyšší tresty. Orgány činné v trestním řízení tak rozhodly na základě vyhodnocení zadaných znaleckých posudků.

Všichni máme ještě v paměti incident, který se odehrál v dubnu letošního roku v Praze. Sedm cizinců z Nizozemska nevybíravým a až brutálním způsobem na veřejně přístupném místě napadlo českého číšníka. Konkrétně šlo o zahrádku před obchodním domem Quadrio ve Vladislavově ulici. Útočníci ho povalili na zem, začali ho bít pěstmi a kopali do něj. Když zůstal bezvládně ležet na zemi, z místa utekli. V nemocnici napadený muž prodělal dvě těžké operace a probral se až po několika dnech. Důvod jejich napadení bylo upozornění číšníka, že zde nemohou konzumovat svůj vlastní alkohol. Pachatele se naštěstí podařilo ztotožnit a zajistit příslušníky Policie České republiky ještě v době, kdy byli na našem území v prostorách Letiště Václava Havla v Praze.

Dva z útočníků policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví dle § 145, odst. 1. trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků. Další tři Nizozemce soud uznal vinnými z přečinu výtržnictví. Nakonec jim byl uložen podmíněný trest osm měsíců a na pět let byli vyhoštěni ze země. Poslední dva ze skupiny sedmi Nizozemců policisté propustili. Dle vyjádření policie se snažili konflikt uklidnit.

V rámci prošetřování si nechala Policie ČR, konkrétně její vyšetřovatelé zpracovat znalecké posudky ohledně následků a rozsahu zdravotního stavu poškozeného číšníka. Soudní lékaři konstatovali, že útok byl tak intenzivní, že číšník při něm mohl i zemřít. Tyto výsledky zdravotního vyšetření poškozeného uvedené ve znaleckém posudku oprávnilo orgány činné v trestním řízení zpřísnit právní kvalifikaci u dvou obviněných z těžkého ublížení na zdraví na trestný čin vraždy dle § 140, odst. 1 trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků. A to ve stádiu pokusu, který je stejně tak jako i příprava tohoto trestného činu trestná. Kvůli překvalifikování tohoto skutku podalo státní zastupitelství k soudu návrh, aby oba Nizozemci zůstali do zahájení procesu ve vazbě.

Naše hnutí SPD tento hanebný čin tvrdě odsuzuje a zároveň oceňuje profesionální práci zainteresovaných příslušníků Policie České republiky, kterým se podařilo v rámci prošetřování zajistit takové důkazy, aby byli pachatelé spravedlivě potrestáni.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…