Rozvoral (SPD): Důrazně prosazujeme větší potravinovou soběstačnost České republiky

14.12.2020 15:18

Sněmovní zemědělský výbor podpořil navrhované změny hnutí SPD k podpoře českých potravin zabezpečující větší potravinovou soběstačnost České republiky. Jde o potraviny, které se v našich podmínkách dají vypěstovat.

Rozvoral (SPD): Důrazně prosazujeme větší potravinovou soběstačnost České republiky
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Pozměňovací návrh z dílny poslaneckého klubu hnutí SPD k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích byl veden s cílem stanovení závazného podílu vybraných základních potravin pocházejících z České republiky na našem trhu ve výši 55% v roce 2022 a jeho další postupné navyšování v dalších letech.  

Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, aby naši občané měli kvalitní české potraviny, byla zabezpečena potravinová soběstačnost a tím zamezeno dovozu nekvalitních potravin ze zemí Evropské unie. Poslanci hnutí SPD apelují na vládu, aby v této pro naše zemědělce nedobré době cílila finance na podporu infrastruktury našeho venkova a umožnila tak našim občanům, aby tam mohli klidně žít a pracovat. Státní podpora by měla směřovat k našim zemědělcům a k ochraně klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu, a ne pod direktivou řízenou EU.

Proto vítáme, že Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR svým usnesením č. 192 ze dne 9. prosince 2020 doporučil k projednávání pozměňovací návrh, předložený Radimem Fialou za poslanecký klub hnutí SPD (č. 6922), vztahující se k novele vládního zákona o potravinách a tabákových výrobcích (vedeno jako sněmovní tisk 502). Tato novela zákona z 5. června 2019 prošla schvalovací procedurou a nyní ji čeká poslední třetí čtení. Hnutí SPD k němu v průběhu projednávání předložilo tři písemné pozměňovací návrhy a změny obsažené v návrhu č. 6922 doporučil Zemědělský výbor Sněmovny z pozice garančního výboru k projednání v posledním čtení v Poslanecké sněmovně.     

Cílem pozměňovacího návrhu z pera SPD je stanovit závazný podíl vybraných základních potravin z krátkého dodavatelského řetězce na našem trhu ve výši 55 procent v roce 2022 a jeho postupné navyšování v dalších letech o tři procentní body ročně až do roku 2028, kdy by tento podíl činil 73 procent. Za tím účelem je navrhováno stanovení povinnosti provozovatelů potravinářských podniků provozujících maloobchod zajistit dodržení určeného podílu těchto potravin při jejich prodeji konečným spotřebitelům v každé jimi provozované maloobchodní prodejně, na kterou se taková povinnost vztahuje. Součástí je i příloha, která obsahuje výčet takových základních potravin, které jsou na území České republiky a v jejích geografických a klimatických podmínkách z dlouhodobého hlediska pěstovány, zpracovávány či vyráběny převážně z domácích surovin a zdrojů tak, že je lze v tomto ohledu považovat za potraviny obvyklé a tradiční.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

U producentů, zpracovatelů, resp. výrobců těchto potravin lze z těchto důvodů předpokládat významný potenciál pro zvýšení jejich domácí produkce při zachování důrazu na kvalitu a čerstvost, která bude zajištěna minimální časovou prodlevou od porážky, sklizně, zpracování nebo výroby k dodání konečnému spotřebiteli prostřednictvím maloobchodu. To vše by mělo pro naše občany přispět k zajištění co nejširšího přístupu k bezpečným, zdravým, rozmanitým, kvalitním potravinám v dostatečném množství, vyrobeným za ekonomicky a společensky přijatelných podmínek, způsobem podporujícím zaměstnanost a její udržitelnost na českém venkově. V rámci pestrosti pěstovaných plodin a rozmanitosti pěstebních metod by mělo dojít i k vyšší ochraně zemědělské půdy a podzemních i povrchových vod.

Hnutí SPD pevně věří, že náš pozměňovací návrh bude součástí novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích a přispěje tak k plnění cílů stanovených v Agendě 2030, neboť umožňuje regionálním výrobcům potravin prosadit se lépe na domácím trhu, napomáhá k udržení zaměstnanosti na českém venkově a v konečném důsledku i snižuje uhlíkovou stopu spojenou primárně s dovozem těch potravin, které lze s menší uhlíkovou stopou a s důrazem na čerstvost vyprodukovat, zpracovat či vyrobit na území České republiky z domácích či lokálních zdrojů. Pro naše občany to bude znamenat snadnější dostupnost kvalitních potravin z domácí produkce a přispěje to také k větší potravinové soběstačnosti ČR.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.