Rozvoral (SPD): Francouzi čím dál méně důvěřují politice prezidenta Macrona

06.12.2019 5:35

Ve Francii už déle než rok protestují její občané za lepší sociální zabezpečení.

Rozvoral (SPD): Francouzi čím dál méně důvěřují politice prezidenta Macrona
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Tyto protesty zahájilo tzv. hnutí žlutých vest, ke kterým se postupně přidávali další zástupci odborových svazů hájící požadavky pracujících a koncem minulého měsíce vyjádřili svou nespokojenost s politikou Emmanuela Macrona též zemědělci.

Pro hnutí SPD jsou občané naší republiky vždy na prvním místě, což potvrzují i námi navrhované zákony předkládané v Poslanecké sněmovně, pomocí kterých by se mohli občané svobodně a demokraticky vyjádřit k politickým otázkám ve vztahu k naší republice (zákon o referendu). V zájmu občanů, kterým není lhostejné, jak je nakládáno s penězi ze státní kasy, jsme připravili zákon o majetku České republiky, což je zákon o hmotné odpovědnosti všech, kteří hospodaří s veřejnými penězi a majetkem. Ten prošel v PS závěrečným třetím čtením, nyní postupuje do Senátu a poté k podpisu prezidentovi. Připravujeme zákony podporující rodiny, seniory a v tomto výčtu bychom mohli pokračovat. Víme, že občané všechny aktivity vedené v jejich zájmu oceňují, což je pro každou politickou stranu či hnutí nejlepší vizitkou zúročenou ve volbách. Pevně věříme, že tyto naše aktivity občané ocení při krajských volbách v příštím roce a parlamentních volbách v roce 2021.

Nyní připomenu, jak vnímají samotní Francouzi politiku, kterou v „jejich zájmu“ prosazuje prezident Emmanuel Macron, který se nyní pasuje i na nejvyššího politického představitele Evropské unie. Jak je vidět z jeho postojů a jednání, tak je jeho prioritou EU a samotní Francouzi jsou pro něj až na „druhém místě“. Položme si otázku, zda je Francie, kterou lídři Evropské unie prosazují spolu s Německem jako jednu z nejvyspělejších zemí EU, pro naše občany vzorem. Zde zmíním tři příklady, aby si každý mohl udělat svůj názor.

Jako první uvedu protesty žlutých vest, které se poprvé uskutečnily o víkendu 17. a 18. listopadu 2018, kdy nespokojenost demonstrantů tehdy vyvolalo ohlášené zvýšení cen paliv. Tento impuls odstartoval celonárodní demonstrace, kdy v následujících měsících protestovaly tisíce Francouzů proti sociální nespravedlnosti a reformám prezidenta Emmanuelu Macrona. Zejména v Paříži se opakovaně odehrávaly násilné střety demonstrantů s policií. Tyto nepokoje ani po více jak roce neskončily. Akce žlutých vest si dosud vyžádaly několik lidských životů a bylo při nich zraněno téměř 50.000 lidí. Více jak 12.000 lidí bylo zatčeno a z nich asi 2.000 odsouzeno. Podle francouzského statistického úřadu protesty způsobily Francii velké finanční ztráty, kdy francouzská ekonomika přišla kvůli demonstracím žlutých vest v přepočtu okolo 100 miliard korun.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Jako druhý příklad uvedu situaci z posledního listopadového týdne tohoto roku, kdy zemědělci v Paříži zablokovali třídu Champs-Élysées, ve snaze upozornit na problémy v jejich odvětví. Hesla na transparentech demonstrantů uváděla, že vláda přehlíží potřeby zemědělců a venkovského obyvatelstva.

Třetím příkladem je situace s nelegálními imigranty, kteří do Francie stále přichází a které nemají příslušné státní orgány pod kontrolou. Mnoho z těchto imigrantů žije přímo v ulicích francouzských metropolií, a to od propuknutí migrační krize v roce 2015. Podle francouzské tiskové agentury AFP proběhl v posledním listopadovém týdnu tohoto roku již šedesátý zásah proti imigrantům, kteří si zřizují nelegální příbytky v předměstských částech Paříže. Tyto zásahy ale nic moc neřeší a imigranti se zde dopouštějí celé řady protiprávních jednání a místní občané se zde již necítí dobře. 

Hnutí SPD dělá politiku ku prospěchu našich občanů, a to je pro nás priorita. To, jak vnímají současnou politiku Emmanuela Macrona samotní Francouzi, se určitě projeví v nadcházejících volbách do parlamentu a do regionálních, kantonských a obecních zastupitelstev.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace