Rozvoral (SPD): Gratulujeme Marine Le Penové k postupu do druhého kola prezidentských voleb!

12.04.2022 12:45

Kandidátka Národního sdružení Marine Le Penová naplnila očekávání svých příznivců a postoupila do druhého kola francouzských prezidentských voleb.

Rozvoral (SPD): Gratulujeme Marine Le Penové k postupu do druhého kola prezidentských voleb!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

K tomu, aby pět let úřadovala v Elysejském paláci jako francouzská prezidentka, musí vyhrát závěrečný souboj se současným prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten se uskuteční v rámci druhého kola prezidentských voleb v neděli 24. dubna. Bude se tak opakovat situace z minulých prezidentských voleb, ve kterých voliči rozhodovali ze stejných kandidátů. Nakonec uspěl Emmanuel Macron. Letos by se mohla situace obrátit, a zvítězit by mohla Marine Le Penová, které bychom to velmi přáli. Poslední zveřejněný průzkum ze dne 30. března, který si nechala u agentury Elabe vypracovat televize BFM spolu s týdeníkem Express, dává v případě vzájemného střetu Macronovi už jen o pět procentních bodů více než Le Penové. Macron tak ztratil oproti průzkumu z 16. března sedm procent, naopak preference Marine Le Penové o sedm procent stouply.

Výsledky nedělních prezidentských voleb potvrdily, že žádný z kandidátů nezískal v prvním kole dne 10. dubna nadpoloviční většinu hlasů, a tak se bude 24. dubna konat kolo druhé, do kterého postoupili první dva kandidáti z prvního kola. Jedná se o Emmanuela Macrona, který dosáhl zisku 27,84 % voličských hlasů a Marine Le Penovou, která se ziskem 23,15 % voličských hlasů skončila druhá. Oficiální výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. Volební účast byla více než 73 procent. Opět se tak očekává velmi vyrovnaný duel mezi Marine Le Penovou a Emmanuelem Macronem.

Hnutí SPD bude přát vítězství šéfce Národního sdružení a naší kolegyni z evropské vlastenecké frakce Identita a demokracie (ID) Marine Le Penové. V současné době tvoří jádro frakce ID právě poslanci francouzského Národního sdružení, italské Ligy a německé Alternativy pro Německo. Jsou zde zastoupeni i dva naši europoslanci za hnutí SPD.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…