Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je rezolutně pro zachování práva veta členských států Evropské unie

03.11.2023 17:36

Další krok ze strany EU, potvrzující skutečnost, že stávající EU je zcela a jasně od počátku koncipovaná jako projekt vedoucí k federalizaci a vytvoření jednoho superstátu, který má za cíl vést k likvidaci národních států, včetně jejich suverenity.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je rezolutně pro zachování práva veta členských států Evropské unie
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si je moc dobře vědomo, že Evropská unie svými opatřeními chce oslabit jednotlivé unijní státy, konkrétně jejich vliv a působení v EU. To se týká i České republiky. Každý správný vlastenec by si měl uvědomit, že naším dalším působením v EU je v ohrožení česká státnost, a proto se musíme postavit proti centralismu a diktátu Bruselu. Pro potvrzení těchto slov uvedu jeden z mnoha příkladů. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu (AFCO) minulou středu odhlasoval dokument, který výslovně navrhuje zrušit členským státům právo veta (zásadu jednomyslnosti) při hlasování a rozhodování v orgánech EU. Tento návrh předložilo Německo s Francií a schválilo ho devatenáct europoslanců výboru, šest bylo proti a jeden se zdržel. Pro návrh hlasovala i česká pirátská europoslankyně Gregorová. Cíl tohoto návrhu odůvodňuje AFCO v posílení jednotnosti EU, spočívající ve sjednocení kroků jednotlivých členských států v oblastech, jako je například životní prostředí, veřejné zdraví, civilní ochrana, průmysl nebo vzdělávání. Návrh též obsahuje prosazení sdílených pravomocí EU v oblastech energetiky, zahraničních věcí, vnější bezpečnosti a obrany, politiky vnějších hranic v prostoru svobody, bezpečnosti a práva a přeshraniční infrastruktury. Návrh se dotkne také oblasti zdanění nebo možnosti iniciovat referendum na úrovni EU. Součástí návrhu je také zrušení práva veta pro jednotlivé členské země Evropské unie.

Evropský parlament se bude zprávou AFCO zabývat už tento měsíc na svém plenárním zasedání ve dnech 20. až 23. listopadu. Aby mohl Evropský parlament formálně zahájit řádný postup pro změnu Smluv EU, musí předložit Evropské radě návrh na změnu Smluv EU, a k tomu je třeba hlasování na plenárním zasedání. Proti zrušení práva veta se dlouhodobě staví vedle donedávna působící polské vlády také Maďarsko, a nyní také nová slovenská vláda. Zástupci české vlády své stanovisko oficiálně zatím nezveřejnili. Zrušení práva veta podporují Piráti a TOP 09. Český prezident Petr Pavel nedávno v belgických Bruggách zrušení práva veta nepřímo podpořil, když se vyjádřil, že by bylo dobré diskutovat o tom, zda by se členské státy EU neměly vzdát práva veta, a použít to při rozhodování o zahraniční a bezpečnostní politice EU.

Hnutí SPD varuje, že kdyby se veto pro unijní země zrušilo a v Evropské radě by začalo platit hlasování kvalifikovanou většinou, tak by přišly menší státy o jakýkoli vyjednávací potenciál a vše by rozhodovala většina v čele s Německem a Francií. Pro Českou republiku by to ve svých důsledcích fakticky znamenalo konec zbytků suverenity a samostatnosti. Je nejvyšší čas z EU, na základě referenda, vystoupit.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…