Rozvoral (SPD): Hnutí SPD navrhuje deset bodů proti Fialově drahotě

09.06.2022 6:34

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD navrhuje deset bodů proti Fialově drahotě
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že reálné mzdy klesají nejvíc za celou existenci České republiky. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Hnutí SPD navrhuje deset bodů proti Fialově drahotě. Hnutí SPD se podařilo prosadit zpřísnění podmínek vyplácení dávek pro ukrajinské uprchlíky. Vyzýváme vládu Petra Fialy, aby zajistila deportaci nepřizpůsobivých romských migrantů z Ukrajiny s maďarskými pasy, kteří neoprávněně vysávají náš sociální systém na úkor českých občanů. Hnutí SPD navrhuje, aby v Ústavě ČR bylo zakotveno, že měnou České republiky je česká koruna. Odmítáme snahy Fialovy vlády zavést euro. Je naprosto neobhajitelné, aby si z našich peněz vrcholoví manažeři společnosti ČEZ, kterou řídí vláda Petra Fialy, vypláceli stamilionové odměny, když ČEZ zdražuje občanům energie. Potvrzují se obavy hnutí SPD z eskalace konfliktu na Ukrajině. Vyzýváme k ukončení bojů mírovými jednáními. Hnutí SPD prosazuje mír a jsme proti válce.

1. Za vlády Petra Fialy (ODS) klesají reálné mzdy nejvíc za celou existenci České republiky. Hnutí SPD navrhuje deset bodů proti Fialově drahotě.

Inflace v České republice dosahuje již 15 %. V důsledku toho klesla v letošním prvním čtvrtletí reálná průměrná mzda (po odečtení inflace) v průměru o 3,7 %. Jedná se o nejvýraznější pokles průměrné reálné mzdy za celou dobu existence České republiky. Na stále více domácností navíc dopadá drahota, zmenšují se jim úspory a rostou jejich základní životní výdaje. Zodpovědnost za tento nepřijatelný stav nese vláda Petra Fialy (ODS) svou nečinností. Podle průzkumu agentury STEM/MARK je většina našich občanů (73 %) přesvědčena, že se drahotu a růst cen nedaří vládě zvládat. Hnutí SPD navrhuje konkrétní řešení v podobě deseti bodů, které povedou ke snížení Fialovy drahoty a našim občanům a firmám zásadně pomohou.

Jsou to tyto návrhy:

1) Odstoupení od Green Dealu Evropské unie.

2) Odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny.

3) Prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes Evropskou Energetickou burzu pouze prodej přebytků.

4) Obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoliv přes německé překupníky jako je tomu v současnosti.

5) Obnovení národního zpracovatele ropy.

6) Zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele.

7) Zajištění potravinové bezpečnosti. Podpora českých zemědělců a potravinářů.

8) Přechodné snížení DPH u energií (sociální tarif), pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit.

9) Snížení neúčelných výdajů státu.

10) Srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v ČR – Zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové giganty (Google, Facebook atd.), které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v ČR, a zdanění vyvádění nezdaněných dividend z ČR nadnárodními korporacemi.

Tyto naše návrhy ale vláda „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN odmítá přijmout, a dostává tak čím dál tím více našich občanů do existenčních problémů. Taková vláda nemá důvěru občanů a měla by podat demisi!

2. Hnutí SPD se podařilo prosadit zpřísnění podmínek vyplácení dávek pro ukrajinské uprchlíky.

Minulý týden byla ve Sněmovně schválena novela tzv. Lex Ukrajina, tedy zákona, který by měl zpřísňovat některé podmínky pro udělení dočasné ochrany cizincům v České republice. Po dlouhotrvajícím nátlaku ze strany hnutí SPD tento zákon obsahuje i zpřísnění vyplácení speciálních uprchlických sociálních dávek, až po možnost jejích úplného odebrání. Otázkou je, zdali vláda Petra Fialy (ODS) bude možnosti tohoto zákona dostatečně využívat, jelikož vláda hovoří o neomezeném přijímání ukrajinských migrantů a o jejich integraci. S tím SPD nesouhlasí.

3. Vyzýváme vládu Petra Fialy, aby zajistila deportaci nepřizpůsobivých romských migrantů z Ukrajiny s maďarskými pasy, kteří neoprávněně vysávají náš sociální systém na úkor českých občanů.

Současná vláda selhává v přístupu k nepřizpůsobivým romským migrantům s maďarskými pasy, kteří vůbec nemají na dočasnou ochranu v České republice žádný právní nárok a nemají rovněž ani nárok na žádnou sociální a finanční pomoc z kapes českých daňových poplatníků. Vláda tento problém neřeší. Namísto toho, aby rychle zajistila vycestování těchto osob z naší země, staví jim ubytovací zařízení s veškerým servisem placeným z veřejných prostředků. Často se tak děje bez vědomí a souhlasu místních samospráv. Nejedná se totiž o nic jiného než o ekonomickou migraci a dávkovou turistiku. Důsledkem je nejen ohrožení bezpečnosti našich občanů, ale také masové porušování veřejného pořádku hlavně v centrech Prahy a Brna, kde se nepřizpůsobiví migranti ve velkém shromažďují na nádražích. To je pro SPD naprosto nepřijatelné!

4. Hnutí SPD navrhuje, aby v Ústavě ČR bylo zakotveno, že měnou České republiky je česká koruna. Odmítáme snahy demobloku zavést euro.

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) v rozhovoru pro Seznam Zprávy jménem vlády prohlásila, že „je jasně řečeno, že na přijetí eura se připravíme". Hnutí SPD ostře odmítá přechod České republiky na společnou evropskou měnu, požadujeme zachování české koruny, jelikož vlastní národní měna je klíčovým atributem i symbolem národní a státní suverenity a přijetí eura není pro Českou republiku přínosem. Podle našeho názoru by bylo vhodné zakotvit přímo do Ústavy ČR, že měnovou jednotkou České republiky je česká koruna. Národní měna je naprosto základním nástrojem vlastní měnové a hospodářské politiky a předpokladem ekonomické prosperity. Odmítáme se vzdát české koruny, a rovněž tak odmítáme platit dluhy za krachující státy tzv. eurozóny, což by bylo s přijetím eura neoddělitelně spojeno. Přijetí eura by kromě ztráty suverenity vedlo i ke zhoršení naší ekonomické situace. O této věci nesmí rozhodovat nikdo jiný než občané České republiky v celostátním závazném referendu!

5. Je naprosto neobhajitelné, aby si manažeři společnosti ČEZ, řízené vládou Petra Fialy (ODS), vypláceli odměny ve výši 135 milionů korun, když ČEZ zdražuje občanům energie.

V době, kdy domácnosti drtí rostoucí náklady na energie, si 8 členů představenstva společnosti ČEZ, kterou řídí vláda Petra Fialy (ODS), rozdělí navíc k platu na odměnách téměř 135 milionů korun. Podle hnutí SPD jsou takto vysoké odměny v dnešní době zcela neobhajitelné, zvláště pak v kontextu avizovaného zdražení elektrické energie ze strany státem vlastněné skupiny ČEZ až o 60 %. Podle odhadů společnosti Centropol tak zaplatí domácnosti a firmy za elektřinu v příštím roce o 300 miliard korun více než vloni. Je naprosto nepřijatelné, aby Fialova vláda nechávala z našich peněz vyplácet stamilionové odměny, zatímco běžní občané nemají na zaplacení rostoucích účtů za elektrickou energii, ceny potravin a pohonných hmot.

6. Obáváme se eskalace konfliktu na Ukrajině. Vyzýváme k ukončení bojů mírovými jednáními. Hnutí SPD prosazuje mír a jsme proti válce.

Válečný konflikt na Ukrajině už trvá více než 100 dní. Podle aktuálních informací nyní Spojené státy americké, Velká Británie a další státy v Evropě (Itálie a Francie) již několik týdnů jednají s Ruskou federací o ukončení konfliktu separátně, bez vědomí Ukrajiny. Informovala o tom minulý týden americká stanice CNN. Mezi západními představiteli zároveň podle informací této stanice narůstají obavy, že pokud se Ukrajina a Rusko nevrátí k jednáním, válka se protáhne na dlouhou dobu, možná i na roky. Hnutí SPD na tyto obavy z eskalace tohoto konfliktu upozorňuje dlouhodobě. Moskva i Kyjev v polovině května potvrdily, že v diplomatických rozhovorech o ukončení konfliktu nepokračují. Hnutí SPD dlouhodobě tvrdí, že tento konflikt je potřeba ukončit mírovými jednáními, a nikoliv dalšími a dalšími dodávkami zbraní a munice na Ukrajinu. V zasílání zbraní na Ukrajinu hraje v Evropě prim současná vláda Petra Fialy (ODS), a to hnutí SPD odmítá. Hnutí SPD prosazuje mír a jsme proti válce.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…