Rozvoral (SPD): Hnutí SPD podává trestní oznámení na Bohemia Energy pro podezření z podvodu

03.11.2021 16:47

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD podává trestní oznámení na Bohemia Energy pro podezření z podvodu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém říkáme, že Evropská unie a vláda přivádí české občany do energetické chudoby. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Požadujeme odstoupení od systému emisních povolenek, garantované nízké ceny energií ČEZem, dostavbu Temelína a Dukovan a odstoupení od Zeleného údělu EU. Krach Bohemia Energy a dalších dodavatelů přivedl statisíce našich občanů do existenčních problémů. Lídři SPOLU a Pirátů/STAN mají obavy převzít odpovědnost za řízení státu v současné složité situaci. Doufáme, že se prezident Zeman bude moci zapojit do vyjednávání o nové vládě. Senát svou podporou zvýšení platů politiků dokázal, že je potřeba ho zrušit. Hnutí SPD znovu předloží návrh na zmrazení platů politiků. SPOLU nemá kromě lockdownu žádný jiný recept na zvládnutí epidemie covid-19. Hnutí odmítá plošné lockdowny i povinné očkování. Trváme na poměrném zastoupení ve vedení a orgánech Sněmovny. Je zcela nepřijatelné, aby Piráti se čtyřmi poslanci ve vedení Sněmovny byli, a hnutí SPD s dvaceti poslanci toto zastoupení naopak nemělo.

1. Evropská unie a vláda přivádí české občany do energetické chudoby a vše extrémně zdraží. Požadujeme odstoupení od systému emisních povolenek, garantované nízké ceny energií ČEZem, dostavbu Temelína a Dukovan a odstoupení od Zeleného údělu EU.

V Evropské unii je před příchodem zimy na trhu s energiemi napjatá situace. Ceny energie žene vzhůru nejen cena emisních povolenek Evropské unie, ale i například ceny zemního plynu, které se od začátku roku zvýšily o 365 procent. Extrémní nárůst cen energií a s tím spojené zdražení všeho se postupně dotkne každého z nás, stejně jako nevyhnutelný růst ostatních nákladů, úrokových sazeb a nezaměstnanosti. Tuzemské domácnosti se tak potýkají anebo se budou potýkat čím dál častěji s tzv. energetickou chudobou. Česká republika přijala na základě souhlasu Babišovy vlády takzvaný Zelený úděl EU (Green Deal), který je také jednou z příčin tohoto problému. Zelený úděl podporují současně i strany vznikající vládní pětikoalice tzv. demobloku.

Hnutí SPD odmítá eko-šílenství prosazované EU a českou vládou. Prosazujeme rozumnou ochranu přírody. Požadujeme odstoupení od systému emisních povolenek, dostavbu Temelína a Dukovan a odstoupení od projektů EU Zelený úděl a Farm to Fork. Dále je nutné, aby ČEZ, kde má stát majoritu, garantoval nízké ceny energií. Také je nutné zastavit podporu takzvaným solárním baronům. Pokud se nebudeme bránit proti šílenství Bruselu, EU zničí naši ekonomiku a miliony českých občanů upadnou do chudoby! Dlouhodobým řešením je pouze vystoupení z Evropské unie a budování vlastní potravinové a energetické nezávislosti a bezpečnosti.

2. Krach Bohemia Energy a dalších dodavatelů přivedl statisíce našich občanů do existenčních problémů. 

Krach Bohemia Energy a dalších dodavatelů energií přivedl statisíce našich občanů do existenčních problémů. Občané nyní masivně přecházejí k jiným dodavatelům poslední instance (DPI), kteří po nich ale požadují platby nových záloh v takových výších, že si na ně mnozí potřebují půjčit anebo třeba sáhnout na své celoživotní úspory. Stát to nemůže nechat na občanech, ale musí situaci urychleně řešit. Česká vláda jako okamžité řešení zdražování elektřiny a plynu zvolila dočasné zavedení nulové daně z přidané hodnoty (DPH) na listopad a prosinec, což je ale v rozporu s unijními pravidly. Toto je ale pouze polovičaté řešení, protože DPH se odvádí až na konci zúčtovacího období a vysoké zálohy placené občany tím v současné době vůbec neklesnou. Vláda ani Energetický regulační úřad (ERÚ) ale nesmí z důvodu existující konkurence na trhu (440 dodavatelů!) nyní do stávajících cen zasahovat. Vládou navrhované zastropování výše záloh také není řešením, když potom budou stejně po občanech a domácnostech vymáhány nedoplatky ve výši desítek tisíc korun na konci každého zúčtovacího období. Zavedení mimořádné pomoci například od ministerstva práce a sociálních věcí také nepřichází v úvahu, protože z ní nelze platit zálohy na energie.

Na vině je jednoznačně současná vláda a ERÚ, který je regulátorem trhu a jehož členy rady vláda jmenuje. Hnutí SPD podává v této věci trestní oznámení pro podezření z podvodu. Požadujeme po současné vládě nejen podat žalobu pro podezření z podvodného jednání na majitele Bohemia Energy, ale zároveň přijmout takové systémové a regulační nástroje, které zajistí nejen plynulé dodávky energií pro dotčené občany a domácnosti, ale zároveň stanoví maximální výši cen a záloh na energie u jednotlivých DPI. Zároveň požadujeme okamžitě státem vymáhat a na druhou stranu dotčeným občanům v plné výši kompenzovat jejich peníze z placených záloh zaslaných na účty krachující firmy Bohemia Energy a jejich nástupců. Je také potřeba odvolat členy rady ERÚ a místo nich jmenovat nové.

3. Lídři SPOLU a Pirátů/STAN mají obavy převzít odpovědnost za řízení státu v současné složité situaci. Doufáme, že se prezident Zeman bude moci zapojit do vyjednávání o nové vládě.

Povolební vyjednávání nejsou jednoduchá a je evidentní, že zatím nelze najít shodu koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN na společných programových prioritách. Z dosavadních vyjádření jejich lídrů zároveň vyznívá, že mají obavy převzít odpovědnost za řízení státu v současné složité vnitropolitické a mezinárodní situaci. Vítáme vyjádření Ústřední vojenské nemocnice z minulého týdne, ze kterého vyplývá zlepšující se zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana, a pevně doufáme, že se prezident v krátké době zapojí do povolebních vyjednávání o jmenování nové vlády.

4. Senát svou podporou zvýšení platů politiků dokázal, že je potřeba ho zrušit. Hnutí SPD znovu předloží návrh na zmrazení platů politiků.

Senát minulý týden schválil korespondenční volbu, kterou hnutí SPD odmítá kvůli možným manipulacím a podvodům s hlasy. Senát také mj. odmítl, aby Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval hospodaření České televize, státních firem či krajů. Senátoři ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ANO a ČSSD navíc odmítli zmrazení platů politiků do roku 2026. Rozhodnutím horní komory návrh na zmrazení platů takzvaně spadl pod stůl a nová povolební Sněmovna už nebude moci senátní veto přehlasovat. Platy vrcholných politiků by tak měly vzrůst příští rok asi o šest procent. V době, kdy státní finance jsou v hlubokém mínusu v řádech stovek miliard korun, a naši občané čelí astronomickému růstu cen plynu, energií, pohonných hmot a potravin, považuje hnutí SPD tento krok ze strany Senátu za zcela nemorální. Je zcela evidentní, že se senátoři, kteří proti zmrazení platů politiků hlasovali, od okamžiku svého zvolení vůbec nezajímají o názory voličů. Hnutí SPD dlouhodobě navrhuje zrušení Senátu. V následujícím volebním období poslanecký klub SPD opakovaně předloží návrh zákona o zmrazení platů politiků.

5. SPOLU nemá kromě lockdownu žádný jiný recept na zvládnutí epidemie covid-19. Hnutí SPD odmítá plošné lockdowny i povinné očkování.

Horký kandidát na křeslo ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden prohlásil, že je potřeba na nenaočkované zavést plošný lockdown. Později tento výrok po nátlaku veřejnosti a spolustraníků sice odvolal, nicméně tento výrok si zasluhuje pozornost. Zarážející je skutečnost, že koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) před volbami prohlašovala, že již žádný lockdown nepřipustí. A je také zřejmé, že kromě lockdownu koalice SPOLU žádný jiný recept na zvládnutí pandemie koronaviru nemá.

Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné zavádět plošné lockdowny. Kdo se chtěl nechat naočkovat, tak se naočkoval, ale nutit neočkované lidi k očkování hrozbou jejich lockdownu je zcela mimo realitu. Zároveň je nepřijatelné zavádět odpovědnost pro restauratéry, aby měli kontrolovat očkování anebo testování svých hostů. Je potřeba se soustředit výhradně na ochranu ohrožených skupin občanů, a nikoliv zavádět plošné restrikce a zároveň přenášet povinnosti státu na podnikatelský sektor pod hrozbou sankcí a pokut. Je také potřeba, aby nemocní dostali co nejrychleji léky tak, aby mohli nemoc zvládnout bez rizika.

6. Trváme na poměrném zastoupení ve vedení a orgánech Sněmovny. Je zcela nepřijatelné, aby Piráti se čtyřmi poslanci ve vedení Sněmovny byli a hnutí SPD s dvaceti poslanci zastupující 510 tisíc voličů toto zastoupení naopak nemělo.

Hnutí SPD dále trvá na poměrném zastoupení ve vedení a orgánech Sněmovny. Je pro nás zcela nepřijatelné, aby na základě rozhodnutí koalic SPOLU a Piráti-STAN měli Piráti se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení Sněmovny a hnutí SPD s dvaceti poslanci toto zastoupení naopak nemělo. Ve volbách před třemi týdny hnutí SPD obdrželo více než 510 tisíc hlasů voličů, které tímto krokem nelze ignorovat a hodit do koše!

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích