Rozvoral (SPD): I díky poslancům hnutí SPD si zaměstnanci od ledna finančně přilepší

05.01.2021 12:13

V rámci posledního jednacího dne ve Sněmovně v roce 2020 poslanci schválili konečnou podobu daňového balíčku, který sníží daň z příjmu několika milionům zaměstnanců a ruší superhrubou mzdu.

Rozvoral (SPD): I díky poslancům hnutí SPD si zaměstnanci od ledna finančně přilepší
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD ve svém programu dlouhodobě prosazuje snížení daní pro pracující občany, a proto jsme od počátku v Poslanecké sněmovně podporovali původně schválený poslanecký návrh daňového balíčku, který zajišťoval pracujícím ještě více ušetřených peněz z jejich celkové mzdy. Jsme rádi, že nakonec, a to i díky hlasům poslanců za hnutí SPD, byla schválena senátní verze, která zachovala zrušení superhrubé mzdy a zavádí dvě sazby daní z hrubé mzdy. Nově budou sazby daně z příjmu fyzických osob 15 procent a 23 procent z hrubé mzdy. Zvýšená sazba se má platit z příjmu nad čtyřnásobkem průměrné mzdy.

Součástí schváleného balíčku je i zvýšení roční slevy na dani na poplatníka, která v roce 2020 činila 24.840 korun, nově v roce 2021 bude činit 27.840 korun a v následujícím roce 2022 bude opět navýšena o tři tisíce na 30.840 korun. Přijatý balíček též navrhuje kompenzace samosprávám z důvodů výpadků příjmů kvůli šíření nemoci covid-19, a to v celkovém objemu převyšující dvacet dva miliard korun v rámci změn parametrů zákona o rozpočtovém určení daní. V rámci dokončení procesu přijetí daňového balíčku jsme uvítali, že ho prezident Miloš Zeman nevetovat a tak umožnil, že zaměstnanci uvidí na výplatní pásce vyšší příjem už při výplatě za měsíc leden 2021, tedy v únoru.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Posledním bodem programu jednání Poslanecké sněmovny v minulém roce bylo projednávání dalšího prodloužení nouzového stavu, celkem Vláda ČR již pošesté žádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů z důvodu přijímaných opatření proti šíření nemoci covid-19. Poslanci hnutí SPD hlasovali proti prodloužení nouzového stavu, protože se domníváme, že to ohrožuje svobodu, demokracii i ekonomiku naší země. Nouzový stav není možné touto formou stále prodlužovat. Vláda měla dostatek času přijít s novelizací zdravotní a krizové legislativy, která by pomocí nových nástrojů řešila problémy plynoucí z výskytu a šíření nemoci covid-19 a přijat cílená opatření, která by řešila ochranu ohrožených skupin a zbytečně neomezovala ekonomický a sociální systém země. Nakonec menšinový kabinet dostal k rozhodnutí souhlas Sněmovny díky podpoře komunistů. Následný den 23. prosince vláda na mimořádném jednání prodloužila nouzový stav o 30 dnů do 22. ledna 2021.

Hnutí SPD odmítlo v rámci posledního projednávání ve Sněmovně dne 22. prosince 2020 prodloužení nouzového stavu, jelikož již delší dobu deklarujeme, že je potřeba chránit hlavně nejohroženější skupiny občanů (seniory, chronicky nemocné, všechny zdravotníky, atd.), kterých je cca 17%. Ostatní občany bychom omezovat neměli, protože to ohrožuje svobodu, demokracii i ekonomiku naší země. Naopak jsme podpořili senátní verzi daňového balíčku, protože máme za správné, aby občané platili méně na daních a zároveň jim zbylo více peněz v peněženkách.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.