Rozvoral (SPD): Navrhli jsme navýšení finančních prostředků pro zdravotně postižené občany

03.12.2020 11:15

Na dnešní den připadá Mezinárodní den zdravotně postižených, který byl ustanoven za účelem zvýšení informovanosti veřejnosti o problematice, se kterou se postižení lidé denně setkávají.

Rozvoral (SPD): Navrhli jsme navýšení finančních prostředků pro zdravotně postižené občany
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Tento den má v první řadě sloužit k uvědomění si, že postižení žijí mezi námi a mají právo na svůj, v rámci možností, plnohodnotný život.

Hnutí SPD plně respektuje a chová úctu ke zdravotně postiženým občanům, kteří jsou součástí naší společnosti a mají právo na důstojný život. Je naší povinností pro něj těmto osobám zajistit podmínky. Proto jim musíme vytvořit prostředí, které je pro ně bezpečné a přizpůsobené jejich potřebám. Zdravotně postižené osoby a lidé, kteří se o ně starají (nejčastěji příslušníci rodin) by měli mít možnost využívat státem garantovanou péči a ochranu, spočívající v zajištění odpovídající zdravotní péče, sociální a právní pomoc, což by jim mělo pomoci k zajištění jejich autonomie a fungování ve společnosti. Kdo jiný si zaslouží více pomoc státu než právě tito občané. 

Poslanecký klub hnutí SPD prostřednictvím poslankyně Lucie Šafránkové předložil ve Sněmovně tento rok dva návrhy změn zákona, ve kterých navyšujeme finanční prostředky pro zdravotně postižené osoby.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

V prvním případě se jedná o změnu zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, ve které navrhujeme zvýšení slevy na manžela (manželku) žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, na 37.260 Kč ročně; je-li tomuto manželovi (manželce) přiznán nárok na průkaz ZTP/P, zvyšuje se pak tato částka na dvojnásobek. Návrh též obsahuje zvýšení základní roční slevy na invaliditu, je-li poplatníkovi přiznán invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění nebo zanikl-li nárok na invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu tohoto invalidního důchodu a starobního důchodu, a to z 2.520 Kč na 5.040 Kč. Dále navrhujeme zvýšení rozšířené roční slevy na invaliditu, je-li poplatníkovi přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo jiný důchod z důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění a to z 5.040 Kč na 10.080 Kč. Též navrhujeme zvýšení roční slevy na držitele průkazu ZTP/P, je-li poplatníkovi přiznán nárok na průkaz ZTP/P, a to z 16.140 Kč na 24.210 Kč.

Ve druhém případě navrhujeme změnu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně navýšení příspěvku na péči osobám, které jsou z důvodu svého dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu závislé na pomoci jiné fyzické osoby. Tímto příspěvkem se stát a společnost podílí na zajištění pomoci těmto osobám, která může být poskytována prostřednictvím sociálních služeb nebo jinými způsoby. Nárok na příspěvek mají osoby, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle zákona o sociálních službách.

Námi navrhované zvýšení příspěvku na péči pro osoby do 18 let věku ve stupni I (lehká závislost) z 3.300 Kč na 4.950 Kč za kalendářní měsíc a pro osoby do 18 let věku ve stupni II (středně těžká závislost) z 6.600 Kč na 9.900 Kč za kalendářní měsíc. Na péči pro osoby starší 18 let navrhujeme zvýšení příspěvku ve stupni I (lehká závislost) z 880 Kč na 1.760 Kč za kalendářní měsíc a na péči pro osoby starší 18 let ve stupni II (středně těžká závislost), ze 4.400 Kč na 6.600 Kč za kalendářní měsíc.

Hnutí SPD tím jasně deklaruje, že mu záleží na všech slušných občanech, včetně zdravotně postižených. Navrhovanými změnami výše uvedených zákonů jim chceme pomoci v jejich nelehké situaci.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…