Rozvoral (SPD): Navrhujeme výrazné zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené osoby

12.05.2020 9:16

Minulý měsíc podali naši poslanci za hnutí SPD ve Sněmovně novelu zákona o sociálních službách.

Rozvoral (SPD): Navrhujeme výrazné zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené osoby
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Ta výrazně navyšuje příspěvek osobám, které jsou z důvodu svého dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu závislé na pomoci jiné fyzické osoby. Stát se musí postarat o osoby, které se o sebe již postarat v plné výši nemohou a též ocenit ty, kteří jsou ochotni těmto zdravotně hendikepovaným osobám pomoci.

Tvrzení, že hnutí SPD prostřednictvím svých poslanců aktivně pracuje ve Sněmovně ku prospěchu našich občanů i v této mimořádné době, ovlivněné koronavirovou pandemií, dokládá i náš návrh novely zákona o sociálních službách. Tento dokument je vedený jako sněmovní tisk č. 835 a byl dne 21. dubna 2020 prostřednictvím naší kolegyně Lucie Šafránkové, která je zároveň místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku, předán k projednávání.

Navrhujeme zvýšení příspěvku na péči pro osoby do 18 let věku v 1. stupni (lehká závislost) z 3.300 korun na 4.950 korun za kalendářní měsíc a pro osoby do 18 let věku ve 2. stupni (středně těžká závislost) navrhujeme jeho zvýšení z 6.600 korun na 9.900 korun za kalendářní měsíc. Dále navrhujeme zvýšení příspěvku na péči pro osoby starší 18 let v 1. stupni (lehká závislost) z 880 korun na 1.760 korun (což představuje zvýšení o 100%) za kalendářní měsíc a pro osoby starší 18 let ve 2. stupni (středně těžká závislost) navrhujeme zvýšení současného příspěvku ve výši 4.400 korun na 6.600 korun za kalendářní měsíc. Účinnost toho zákona navrhujeme od začátku příštího roku.

Jedním z důvodů, proč chceme navýšit příspěvek na péči osobám v 1. a 2. stupni závislosti, je i to, že poslední navýšení u těchto dvou stupňů závislosti bylo v roce 2016, a to jen o 10%. Na rozdíl od třetího a čtvrtého stupně závislosti, které byly navýšeny (s podporou hnutí SPD) v roce 2019, čímž se stále výrazněji otevírá finanční propast mezi výší příspěvku na péči u osob v 1. a 2. stupni závislosti na straně jedné – a u osob ve 3. a 4. stupni závislosti na straně druhé. Přičemž současná výše příspěvku u první skupiny zdravotně postižených osob, tzn. u osob s lehkou a středně těžkou závislostí, je absolutně nedostatečná a nemůže v žádném případě zajistit pořízení odpovídající kvalifikované péče či pomůcek těmto občanům. Též si musíme uvědomit velkou psychickou zátěž, která je na tyto osoby kladena. Žijeme ve vyspělé demokratické společnosti, kde je samozřejmostí, že se dokážeme postarat o osoby, které se už bez cizí pomoci neobejdou. Díky vypláceným příspěvkům těmto osobám zajistíme překonat jejich problémy, např. s mobilitou, orientací, stravováním, tělesnou hygienou a celou řadou činností potřebných pro zdárné zvládání základních životních potřeb.  

Hnutí SPD svou prací ve Sněmovně dokazuje, že myslí na všechny naše občany, seniory i osoby, které jsou z důvodu svého nepříznivého zdravotního stavu závislé na pomoci jiných osob, kdy se většinou jedná o osoby pro ně blízké.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…