Rozvoral (SPD): Nikdy nesmíme dopustit ztrátu českého mateřského jazyka

23.02.2021 4:33

Každoročně dne 21. února slavíme Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento den je připomínkou toho, že na světě existuje mnoho jazyků, které mají v rámci jednotlivých zemí a národů své kořeny a jsou součástí jejich tradic a národního dědictví.

Rozvoral (SPD): Nikdy nesmíme dopustit ztrátu českého mateřského jazyka
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Mezinárodní den mateřského jazyka zavedlo UNESCO v roce 1999 jako připomínku toho, že na světě existuje kolem 7 tisíc jazyků, z nichž více než polovina je ohrožena zánikem, a to pravděpodobně již do konce 21. století. Proto je nutné uchovat všechny lokální jazyky, neboť mateřský jazyk každého z nás provází celým životem a zásadně ovlivňuje naše vnímání světa. Mateřský jazyk je tak důležitou součástí identity každého člověka a rozmanitost jazyků představuje kulturní dědictví lidstva, o jehož zachování je nutno pečovat. Například EU má v současné době 24 úředních jazyků, ale celkově v unijních zemích najdeme více než 60 původních regionálních a menšinových jazyků, kterými hovoří okolo 40 milionů osob. Právní postavení těchto jazyků a podpora, kterou dostávají, závisí na rozhodnutí jednotlivých států.

Hnutí SPD je vlastenecké a demokratické hnutí, které vede a prosazuje na politické scéně všechny možné aktivity vedoucí k nezávislosti a suverenitě českého státu. Podporujeme tradiční hodnoty naší společnosti, mezi které bezesporu patří fungující rodina, kterou tvoří svazek muže a ženy vychovávající děti. Takováto rodina zasluhuje státem garantovanou ochranu a podporu a každé aktivity ohrožující fungování a výchovu dětí v rodině odmítáme. Rodiče jsou pak prvními komunikujícími se svými dětmi, které postupně učí mluvenému slovu. Děti se tak od narození učí vyslovovat základní slova jako je máma a táta a v průběhu prvních let se jejich slovní zásoba velmi rychle rozvíjí. Tato role rodičů v procesu výchovy dětí je nezastupitelná. Následně tuto roli přebírá stát, a to prostřednictvím povinné předškolní a školní docházky.

Prosazujeme návrat výchovy k tradičním rodinným hodnotám. Škola musí připravovat naši mládež nejenom na uplatnění pracovní, ale také na uplatnění občanské a lidské. Nechceme další ideologizaci školy směrem k multikulturalismu nebo k individualismu, které vedou k oslabení funkce rodiny. Znovu chceme vrátit do školy témata přípravy k obraně vlasti a vlastenecké a rodičovské výchovy. Podpoříme aktivity škol ve sportovních aktivitách a v obnově fyzické zdatnosti mladých lidí. Nepřipustíme zřízení a fungování náboženských škol, kde nebude respektován rovný přístup k právům lidí a bude hlásáno nadřazení náboženského práva nad světským právem.

České školství vychází z národní tradice, kdy součástí naší národní kultury byla snaha o zajištění vzdělání pro další generace české mládeže. Budování českých škol, kde se vyučovalo v českém jazyce, byl jedním ze zásadních výsledků národního obrození. Tradice a kvality české pedagogiky se výrazně projevily i v době budování samostatné československé státnosti. Vysoká úroveň přípravy učitelů a prestiž jejich práce byly základem pro rozvoj školství. Československá republika po svém vzniku přišla s rozvojem vysokého školství a s promyšlenými reformními kroky, které postavily naše školství na jedno z předních míst ve světě.

Hnutí SPD považuje oblast školství za programovou prioritu, neboť zásadním způsobem ovlivňuje u žáků oblast sociální, kulturní, ekonomickou a především u nich posiluje otázku národní a vlasteneckou. Naším zásadním cílem je vrátit na školy stav, kdy motivovaní učitelé kvalitně pedagogicky pracují, žáci se učí a škola ve spolupráci s rodinou připravuje mladého člověka na budoucí uplatnění v životě; na uplatnění pracovní, občanské a lidské. Čeština je velice krásný a především je to náš mateřský jazyk, který musíme zachovat pro naše budoucí generace.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce