Rozvoral (SPD): Občané musí mít právo na celostátní referendum

26.10.2020 16:57

V rámci jednání 62. schůze Sněmovny nepodpořila minulý týden většina poslanců předřadit návrhy zákonů o celostátním referendu.

Rozvoral (SPD): Občané musí mít právo na celostátní referendum
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Minulé úterý po zahájení 62. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byly navrženy předřadit na program jednání návrhy zákonů o celostátním referendu, které čekají na projednání ve druhém čtení. Nakonec i za pomoci hlasů poslanců z politických stran, které občanům slibovali prosazení zákona o referendu, se jeho projednání na program schůze nedostalo. 

V hnutí SPD prosazujeme politiku, která vychází prioritně z našeho vlasteneckého programu. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země. Už v prvním bodu toho programu máme stanoveno, že nechceme být provincií EU a že chceme rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku. Z tohoto důvodu budeme požadovat referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU a referendum o vystoupení ČR z EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb, práce a kapitálu, a Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Poslanci hnutí SPD v čele s  předsedou Tomiem Okamurou předložili již necelé dva měsíce po volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 ústavní zákon o celostátním referendu a o změně Ústavy České republiky. Rozeslán poslancům byl dne 18.12.2017 jako tisk 35/0. Od té doby se o něm několikrát jednalo, ale nakonec zůstává tzv. zaparkovaný ve druhém čtení a to i přes náš odpor.

Minulý týden se ve Sněmovně opět jasně ukázalo, které strany blokují přijetí zákona o celostátním referendu. Dne 20. října se ve Sněmovně hlasovalo o jeho předřazení na program 62. schůze Sněmovny, a to z důvodu, aby se celá procedura jeho přijetí stihla ještě do konce toho volebního období. Návrh na předřazení do programu jednání schůze ale odmítli poslanci hnutí ANO, kdy jeden poslanec se vyjádřil zamítavě a 38 poslanců se zdrželo hlasování (z celkového počtu 39 poslanců ANO). Ruku pro něj nezvedli také všichni poslanci za ODS stejně jako poslanci za Piráty, KDU-ČL, TOP 09 a STAN. Nepodpořila ho ani většina poslanců za ČSSD a odmítl ho i lídr Trikolóry Václav Klaus ml. Tím dal za hnutí Trikolóra jasně občanům najevo, že jejich hnutí je vlastně programově spjato s ODS a nikdy nedají možnost občanům, aby se mohli v referendu rozhodnout např. o vystoupení z Evropské unie.

Zde jenom občanům připomenu, že to bylo hnutí ANO, ČSSD a Piráti, kteří ihned po parlamentních volbách v roce 2017 měli plná ústa slov o tom, že prosazují zákon o celostátním referendu, ale když se o něm na plénu hlasuje, tak ho nepodpoří, což dává občanům jasný signál, že vlastně zákon o referendu přijmout nechtějí.

V hnutí SPD ctíme název našeho hnutí „Svoboda a přímá demokracie“ a prosazujeme ho v zájmu našich občanů. Občané mají právo se prostřednictvím referenda vyjádřit ke všem zásadním otázkám budoucnosti českého státu, včetně našeho členství v Evropské unii a v NATO. Cesta ke schválení zákona o referendu bude dlouhá, ale naši poslanci v úsilí jeho prosazení nepoleví.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.