Rozvoral (SPD): Odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejích provozních zaměstnanců

06.04.2023 9:01 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejích provozních zaměstnanců
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejích provozních zaměstnanců. Odmítáme, aby na neschopnost ministra vnitra Rakušana (STAN) dopláceli poctiví zaměstnanci pošty i klienti. Díky podpisům poslanců hnutí SPD jednala Poslanecká sněmovna o odvolání její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové. Štvanice ministryně Černochové proti Davidu Svobodovi je štvanicí proti svobodě slova. Odmítáme pronásledování občanů ze strany politiků za vyřčení vlastního názoru. Hnutí SPD absolutně odmítá další zadlužování naší země. Vláda nás vede řeckou cestou a k závislosti na Bruselu. Hnutí SPD přeje všem spoluobčanům požehnané a hezké Velikonoce.

1. Odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejích provozních zaměstnanců. Odmítáme, aby na neschopnost ministra vnitra Rakušana (STAN) dopláceli poctiví zaměstnanci pošty i klienti.

Vláda hodlá zrušit 300 poboček České pošty a propustit stovky provozních zaměstnanců. Pod vedením politiků současné vládní koalice jenom vloni vykázala Česká pošta ztrátu 1,75 miliardy korun, a dokonce jí hrozí pád do insolvence. Hnutí SPD nesouhlasí, aby na absolutní neschopnost ministra vnitra při řízení České pošty dopláceli její poctiví zaměstnanci a její klienti, občané České republiky. Česká pošta je nenahraditelnou veřejnou službou pro občany, například pro seniory při výplatě důchodů. V obcích a menších městech je současně jediným místem kontaktu občana se státní správou (tzv. Czech POINT). Navíc Česká pošta má veškerý potenciál být při kompetentním řízení finančně soběstačná i výdělečná. Může poskytovat logistické, přepravní, zasilatelské a balíkové služby, které jsou na trhu velmi žádané a pro které má Česká pošta potřebné personální i materiální vybavení. Není ani zajištěna bezbariérovost přístupu a zároveň posílení těch poboček, které zůstávají a na kterých jsou již dnes fronty. Nyní k nim ještě přibydou další zákazníci z těch rušených poboček. Tento návrh ani nebyl předem diskutován se Sdružením místních samospráv ČR ani s Asociací krajů ČR. Z výše uvedených důvodů hnutí SPD nesouhlasí s postupem vlády při záměru rušení poboček České pošty. Hnutí SPD zároveň odmítá privatizaci České pošty i jakýchkoli jejích součástí. Odmítáme také návrh na bianco šek ve výši 8 miliard korun, který vláda prostřednictvím ministra vnitra Rakušana plánuje použít na transformaci pošty.

2. Díky podpisům poslanců hnutí SPD jednala Poslanecká sněmovna o odvolání její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové.

Díky podpisům poslanců hnutí SPD jednala včera Poslanecká sněmovna o odvolání její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce. Markéta Pekarová Adamová řízení Poslanecké sněmovny dlouhodobě nezvládá, není nestrannou předsedkyní všech zákonodárců. Vše vyvrcholilo nedávno na mimořádné schůzi Sněmovny při schvalování snížení červnové valorizace důchodů ve stavu legislativní nouze. Markéta Pekarová Adamová při vedení této schůze několikrát porušila Jednací řád Poslanecké sněmovny, omezovala práva opozičních poslanců, a tím jednoznačně stranila zástupcům vlády a poslancům vládní koalice. Markéta Pekarová Adamová rovněž velmi nehospodárně nakládá s finančními prostředky občanů a státu, jak vyplynulo z informací o přemrštěných výdajích za občerstvení a alkohol při nedávném letu jí vedené delegace Poslanecké sněmovny na Tchaj-wan. Ze všech těchto důvodů jsme přesvědčeni, že by Markéta Pekarová Adamová neměla vykonávat jednu z nejvyšších ústavních funkcí ve státě, jakou je pozice předsedkyně Poslanecké sněmovny. Poslanecký klub hnutí SPD proto hlasoval pro její odvolání.

3. Štvanice ministryně Černochové proti Davidu Svobodovi je štvanicí proti svobodě slova. Odmítáme pronásledování občanů ze strany politiků za vyřčení vlastního názoru.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) iniciovala potrestání olympijského vítěze v moderním pětiboji, v současnosti trenéra a profesionálního vojáka Davida Svobody pouze za to, že v televizním rozhovoru vyjádřil názor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a svůj názor na účast ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách 2024 ve Francii. David Svoboda zde mimo jiné prohlásil, že sportovci by neměli pykat za politiky a že by jim nemělo být bráněno v účasti na sportovních soutěžích. Po předvolání k ministryni obrany a následném jednání bylo oznámeno, že David Svoboda musí odejít z čela Komise sportovců Českého olympijského výboru a že za své výroky obdržel písemnou důtku. Hnutí SPD hájí ústavní principy svobody slova a vyjadřuje Davidu Svobodovi podporu. Jsme přesvědčeni, že štvanice proti jeho osobě je štvanicí proti svobodě slova. Veřejné pronásledování občanů ze strany politiků a hrozba profesní likvidací za vyřčení vlastního názoru, kterým není porušen zákon, jsou v demokratickém právním státě nepřijatelné. Jde jednoznačně o cenzurní praktiky a omezování svobody projevu typické pro totalitní režimy. V obdobných případech, kdy jiné státy, zejména USA, v rozporu s mezinárodním právem napadaly cizí země (Jugoslávii, Irák, Libyi) nikdy k sankcionování sportovních reprezentantů nedocházelo a nedochází. Jednání ministryně Černochové je podle hnutí SPD jasným důvodem k jejímu odchodu z vládní funkce.

4. Hnutí SPD absolutně odmítá další zadlužování naší země. Vláda nás vede řeckou cestou a k závislosti na Bruselu.

Vláda Petra Fialy (ODS) se dle informací webu Aktuálně definitivně rozhodla využít půjčku od EU, konkrétně jde o úvěr od Evropské komise, v astronomické výši v rozmezí 2,9 až 11 miliard eur, což je v přepočtu od 69 do 265 miliard korun. Peníze z tohoto úvěru by měly být použity na odstřižení od levných fosilních paliv z Ruska, konkrétně na stavbu solárních nebo větrných elektráren a budování alternativních plynovodů a ropovodů pro dodávku mnohem dražších surovin. Hnutí SPD další zadlužování naší země absolutně odmítá. Je to další z kroků, které zvyšují inflaci. Zadlužování ČR již nyní dosahuje velmi nebezpečného a obtížně splatitelného objemu. Pochybný je již samotný účel úvěru, tedy investice do energetické transformace. Tu ČR může zvládnout i vlastními prostředky, pokud stát a vláda převezmou plnou odpovědnost za výrobu, distribuci a prodej elektřiny za dostupné ceny na domácím trhu. Máme k tomu všechny předpoklady, zejména prostřednictvím státem většinově ovládané společnosti ČEZ. Zásadně také nesouhlasíme s tím, že takto vysoký úvěr (zhruba v objemu aktuálního ročního deficitu státního rozpočtu) probíhá zcela netransparentně, mimo účasti Poslanecké sněmovny, které se má vláda ze svých kroků zodpovídat. Naše pochybnosti sdílejí také ekonomičtí experti, kteří upozorňují i na kurzová rizika takto vysokého úvěru v cizí měně. Hnutí SPD kategoricky odmítá další a další zadlužování našeho státu a přenášení odpovědnosti splácení těchto dluhů dalšími vládami a generacemi. Vláda nás vede řeckou cestou a k závislosti na Bruselu.

5. Hnutí SPD přeje všem spoluobčanům požehnané a hezké Velikonoce.

Hnutí SPD přeje všem spoluobčanům požehnané příjemné a klidné prožití nejvýznamnějších křesťanských svátků Velikonoc. Jde o oslavu znovuzrození nejen Ježíše Krista, ale i přírody. Toto každoroční znovuzrození je spojeno s naší tisíciletou národní tradicí i s moderním poselstvím svobody. Zkusme alespoň na chvíli zastavit a připomeňme si, proč Velikonoce slavíme.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!