Rozvoral (SPD): Odmítli jsme prodloužení nouzového stavu i novelu sankčního krizového zákona

11.12.2020 12:09

Poslanci za hnutí SPD nepodpořili ani jeden ze dvou projednávaných návrhů v rámci 76. schůze Poslanecké sněmovny, která proběhla tuto středu.

Rozvoral (SPD): Odmítli jsme prodloužení nouzového stavu i novelu sankčního krizového zákona
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hlasovali jsme proti prodloužení nouzového stavu i proti nařízené povinnosti právnických osob strpět omezení podle krizového opatření, spočívající v jeho dodržování pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce.

Hnutí SPD má ve věci vyhlašování nouzového stavu z důvodu koronavirové pandemie zcela jasno – už žádné prodlužování ve Sněmovně nepodpoří. Letos již potřetí při druhé vlně pandemie nemoci Covid-19 žádala vláda Poslaneckou sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších třicet dnů a nikde není zaručeno, že další žádosti o jeho prodloužení následně nepřijdou. Hnutí SPD to v žádném případě nevnímá jako koncepční řešení. Vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM měla dost času připravit a schválit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, aby mohla přijímat protiepidemická opatření podle potřeby, bez nutnosti opakovaného vyhlašování nouzového stavu.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

To ale vláda neudělala, přestože přijetí novely by ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze trvalo pouhý jeden den. Naopak připravila vládní návrh zákona, ve kterém zřizuje instituci nazvanou Centrální úřad státní hygienické služby. Tento úřad v podřízenosti státního úředníka by měl mít dokonce větší kompetence než ministerstvo a bez kontroly Sněmovny by umožňoval zásadně omezovat práva a svobody občanů, spočívající např. ve vyžadování dat od mobilních operátorů o pohybu osob podezřelých z nákazy, a to bez jejich souhlasu a zpětně. Takový návrh zákona je pro hnutí SPD nepřijatelný.

K současnému stavu vývoje koronavirové pandemie doporučujeme vládě, aby se primárně zaměřila na opatření v přesně zjištěných ohniscích nákazy a na ochranu zranitelných skupin obyvatel. Vycházíme z analýzy, podle které mezi tyto skupiny patří asi 17 procent obyvatel České republiky, zbývajících 83 procent ohroženo není. Pro skupinu, která není v ohrožení, požadujeme vytvoření a zabezpečení takových podmínek, aby lidé mohli normálně žít a pracovat. Sněmovna při podzimní vlně epidemie již potřetí prodloužila nouzový stav. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Nyní poslanci vládní koalice ANO a ČSSD za podpory poslanců KSČM prodloužili nouzový stav do 23. prosince 2020. Vláda vždy navrhovala prodloužení o měsíc.

Poslanci za hnutí SPD hlasovali také proti projednávanému vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 243/2020 Sb., o pravomoci Policie České republiky a obecní policie postihovat porušení krizových opatření a mimořádných opatření nařízených v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 na území České republiky. Jsme přesvědčeni, že mnohem lepším řešením by byla novela zákona o ochraně veřejného zdraví, místo novely krizového zákona – ta je i vzhledem k současné době pro hnutí SPD nepřijatelná. Zajisté se nabízejí i jiná řešení, jako například prevence, osvěta a výzvy cílené na občany, aby přijali různé formy omezení, spočívající v dodržování nastavených pravidel. Odmítáme ale direktivní ukládání vysokých pokut tak, jak jsou definovány v tomto vládním návrhu. Nakonec byl opět, jako v předchozím případě, tento návrh změny krizového zákona schválen poslanci za hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Hnutí SPD bude vždy v Poslanecké sněmovně podporovat ty zákony, které jsou přínosné pro naše občany. Za současného rozložení sil v dolní komoře Parlamentu je to ale velmi obtížné, což se potvrdilo i v rámci středečního hlasování.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.