Rozvoral (SPD): Podpora českých firem a živnostníků je pro nás samozřejmostí!

19.12.2020 10:23

Sněmovna schválila souběh kompenzačního bonusu a programu Antivirus pro firmy a živnostníky, což hnutí SPD již před několika týdny navrhlo jako samostatnou změnu zákona.

Rozvoral (SPD): Podpora českých firem a živnostníků je pro nás samozřejmostí!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V úterý vzešla ze Sněmovny dobrá zpráva pro živnostníky, kteří kromě čerpání financí z kompenzačního bonusu budou mít v souběhu nárok i na peníze z programu Antivirus, COVID – nájemné a ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Zároveň budou výrobci piva osvobozeni od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. 

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Všichni přítomní poslanci hnutí SPD vyjádřili souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1095, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1095/3. Návrh změny zákona o spotřební dani vzešel jako reakce na současnou situaci, kdy pivo není možné s ohledem na vládní opatření k zabránění šíření koronaviru distribuovat do uzavřených restaurací, hotelů a obdobných zařízení, naopak je nutné pivo z těchto provozoven vracet do režimu podmíněného osvobození od daně za účelem jeho likvidace či přepracování, což je spojeno s nárokem na vrácení spotřební daně. Nově se tato daňová úprava prodlužuje na dobu neurčitou (platila do konce tohoto roku). Součástí schválené novely zákona zaslané ze Senátu je kompromisní pozměňovací návrh, který zmírňuje uvedené pravidlo pro čerpání finanční podpory a připouští souběh kompenzačního bonusu a podpory z programu Antivirus, COVID – nájemné a ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), a to zpětně za všechna podzimní bonusová období.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

V souvislosti s přijetím novely výše uvedeného zákona je nutné zmínit, že skupina poslanců za hnutí SPD zastoupená navrhovatelkou Lucií Šafránkovou předložila již dne 19.11.2020 Sněmovně návrh zákona (vedeno jako sněmovní tisk č. 1093), kterým se mění zákon č. 461/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2. V odůvodnění hlavních principů a nezbytnosti navrhované právní úpravy zmiňujeme, že novela byla vedena s cílem odstranit zjevnou diskriminaci OSVČ v přístupu ke kompenzačnímu bonusu na základě tohoto zákona vůči společníkům malých společností s ručením omezením.

Jedná se o to, že zákon (i jeho oficiální aplikační výklad Ministerstvem financí) neumožňoval vznik nároku na tento kompenzační bonus osobám samostatně výdělečně činným, které zároveň čerpají podporu z programu Antivirus Ministerstva práce a sociálních věcí na udržení pracovních míst svých zaměstnanců. Zatímco společníkům společností s ručením omezeným zákon (i jeho výklad) souběh čerpání kompenzačního bonusu i finanční podpory z programu Antivirus umožňuje, což je z našeho pohledu vůči živnostníkům (OSVČ), kteří museli v důsledku vládních opatření omezit podnikání a uzavřít své provozovny, naprosto nespravedlivé. Tato situace tak fakticky staví osoby samostatně výdělečně činné před volbu, zda propustit zaměstnance, anebo být osobně, popř. s celou rodinou, několik týdnů či měsíců (nezaviněně) bez jakéhokoli příjmu. Tento návrh vláda při jeho projednávání dne 16.12.2020 zamítla.

V hnutí SPD jsme rádi, že se jak vláda, tak i Senát nakonec námi nechaly inspirovat při novele uvedeného zákona, která umožní větší podporu živnostníkům a podnikatelům, kteří ji v současné době potřebují. Včera novelu podepsal i prezident republiky.

Převzato z Profilu.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu