Rozvoral (SPD): Požadujeme demisi ministra vnitra Víta Rakušana

22.06.2023 10:21 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Požadujeme demisi ministra vnitra Víta Rakušana
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Naše občany stále trápí vysoká inflace způsobená a udržovaná vládou Petra Fialy. Je nezbytně nutné okamžitě razantně snížit cenové stropy na energie a v případě elektřiny je zafixovat přímo u výrobců. Předsedové politického hnutí SPD a politické strany Trikolora podepsali memorandum o spolupráci. 

Rezignace ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je dalším dokladem absolutní odborné a personální nepřipravenosti všech stran vládní koalice ke správě státu. Hnutí SPD disponuje experty i mimo hnutí, kteří jsou připraveni na účast v nové vládě odborníků.

Prezident Petr Pavel nesplnil svůj slib, že bude jednat se všemi politickými subjekty, zastoupenými ve Sněmovně. Hnutí SPD požaduje znovuzavedení ochrany našich státních hranic a demisi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který má zásadní podíl na současném stavu nelegální imigrace v České republice. Hnutí SPD je šokováno postojem ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) k našim zdravotně postiženým spoluobčanům.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

1. Naše občany stále trápí vysoká inflace způsobená a udržovaná vládou Petra Fialy. Je nezbytně nutné okamžitě razantně snížit cenové stropy na energie a v případě elektřiny je zafixovat přímo u výrobců.
Dle aktuálních údajů Českého statistického úřadu vzrostly k 31. květnu průměrné ceny zboží a služeb meziročně o 11,1 %. Přičemž za poslední dva roky, od května 2021, stoupla inflace o 27,1 %, tedy téměř o třetinu. Ještě horší je situace ohledně růstu cen základních životních potřeb. Ceny zemního plynu meziročně vzrostly o 47,6 %, ceny tuhých paliv o 39,4 %, ceny vodného o 16,3 %, stočného o 30,3 %, elektřiny o 24,8 % a ceny tepla a teplé vody 41,3 %. Rovněž ceny mnoha základních potravin meziročně stouply o více než 30 %, u zeleniny ceny takto výrazně stouply dokonce meziměsíčně.
Dle hnutí SPD a mnoha ekonomických expertů jsou hlavními důvody inflace, která je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě, vysoké ceny energií zaviněné vládou špatně a pozdě nastavenými tzv. cenovými stropy na elektřinu a plyn, které nyní brání jejich zlevnění. Je nezbytně nutné cenové stropy na energie okamžitě razantně snížit a v případě elektřiny je zafixovat přímo u výrobců. Impulsem pro růst inflace je rovněž stále narůstající astronomický deficit státního rozpočtu, se kterým si Fialova vláda nedokáže poradit. Jednoznačně proinflačním opatřením je i vládou plánované plošné zvyšování daně z přidané hodnoty. Hnutí SPD by naopak tuto daň u komodit základní denní potřeby (energie, potraviny, léky) snížilo dočasně až na nulovou sazbu.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

2. Předsedové politického hnutí SPD a politické strany Trikolora podepsali memorandum o spolupráci
Předsedové politického hnutí SPD a politické strany Trikolora podepsali 14. června memorandum o spolupráci těchto dvou subjektů. Jde o projev jednoznačné vůle ke spojování národních, konzervativních a euroskeptických politických sil v ČR, jehož cílem je zabránění propadu hlasů vlastenecky zaměřených občanů ve všech volbách, které proběhnou v následujícím roce, tedy ve volbách do Evropského parlamentu, do zastupitelstev krajů a do Senátu. Hnutí SPD si je vědomo své spoluodpovědnosti za další směřování České republiky a je odhodláno a připraveno přijmout vládní odpovědnost. Zároveň vyzýváme další politické mimoparlamentní subjekty s vlasteneckým programem, aby následovaly Trikoloru a přidaly se k nám.

3. Rezignace ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je dalším dokladem absolutní odborné a personální nepřipravenosti všech stran vládní koalice ke správě státu. Hnutí SPD disponuje experty i mimo hnutí, kteří jsou připraveni na účast v nové vládě odborníků.
Rezignace ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je již sedmou výměnou ministra vlády Petra Fialy (ODS) za 18 měsíců jejího působení. Místo něho je prezidentu republiky navrhován povoláním učitel poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který se problematice zemědělství a potravin nikdy nevěnoval. Vysoký počet změn ve vládním kabinetu je dokladem absolutní odborné a personální nepřipravenosti všech stran vládní koalice ke správě státu.
 Je to pouze potvrzení toho, že současná vláda není vládou odborníků a že vládní koalice je personálně zcela vyprázdněná. Nekompetentní ministr Zdeněk Nekula nebyl schopen za celou dobu svého působení přijmout žádná opatření ke zlevnění potravin pro naše občany, kteří čelí neskutečné drahotě.
Tato výměna ministra je pouze jedním z dalších důkazů nekompetentnosti vlády Petra Fialy (ODS). Hnutí SPD navrhuje dlouhodobě konkrétní opatření, která by vedla ke snížení cen základních potravin a podpory našich zemědělců tak, aby byli naši producenti schopni čelit štědře dotovaným produktům dováženým ze zahraničí v rámci EU. Hnutí SPD disponuje celou řadou odborníků i mimo hnutí, kteří jsou připraveni naše jednotlivá opatření v rámci případné účasti SPD v nové vládě systémově řešit.

4. Prezident Petr Pavel nesplnil svůj slib, že bude jednat se všemi politickými subjekty zastoupenými ve Sněmovně
Hnutí SPD hodnotí prvních 100 dní prezidenta republiky ve funkci se značnými rozpaky. Selháním bylo již jeho první zásadní rozhodnutí, kdy namísto prezidentského veta na jasně protizákonné snížení mimořádné valorizace důchodů vládou Petra Fialy (ODS) tento zákon podepsal. Nepřijatelný byl i jeho výrok v rámci Terezínské tryzny, tedy pietní akce v rámci vzpomínky na německou nacistickou perzekuci, kdy ve svém projevu mj. uvedl, že „naši předkové páchali zločiny a my za ně máme přijmout odpovědnost“.
Jedná se o člověka bez politické minulosti, který v zásadních ekonomicko-hospodářských a politických otázkách nemá vlastní názor a musí se radit s odborníky. Také nesplnil svůj slib, že bude jednat se všemi politickými subjekty zastoupenými ve Sněmovně, protože se zástupci SPD ještě nehovořil. Hnutí SPD je dlouhodobě připraveno jednat s prezidentem o aktuálních politických tématech a návrzích řešení.

5. Hnutí SPD požaduje znovuzavedení ochrany našich státních hranic a demisi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který má zásadní podíl na současném stavu nelegální imigrace v České republice
Na jihu Moravy policie jen za první červnový týden zachytila tolik nelegálních imigrantů jako za celý květen, přičemž se jedná o imigranty převážně ze Sýrie. Je to pouhý pomyslný vrchol ledovce a ohrožení bezpečnosti našich občanů. Migrační politika EU je v tomto ohledu naprosto destruktivní. Je zcela absurdní platit „solidární příspěvek" půl milionu korun ročně „na hlavu" Německu za nelegální imigranty, které německá vláda láká do EU a dává jim peníze za nic. Pokud by fungoval tzv. schengenský systém kontroly hranic v rámci EU a návratový mechanismus, žádní ilegální imigranti by na našem území zadržováni nebyli. Hnutí SPD proto požaduje znovuzavedení ochrany našich státních hranic a demisi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podepsal „Migrační pakt EU" a má také na současném stavu nelegální imigrace v České republice zásadní podíl. Zároveň je nutné přijmout zákon o referendu, včetně referenda o vystoupení z EU.

6. Hnutí SPD je šokováno postojem ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) k našim zdravotně postiženým spoluobčanům
Hnutí SPD je šokováno postojem ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) i celé vlády k našim zdravotně postiženým spoluobčanům. Ministr financí totiž odmítl vyčlenit peníze na zvýšení příspěvku na péči pro vážné nemocné občany závislé na pomocí jiných osob. Hnutí SPD předložilo již v říjnu 2021 návrh zákona na zvýšení těchto příspěvků, které se v tzv. prvním a druhém stupni závislosti nezvyšovaly od roku 2016, ale poslanci vládní koalice jej od té doby opakovaně odmítají ve Sněmovně projednat.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…