Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a použití nových hlasovacích technologií

01.09.2017 11:29

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po politickém systému a ekonomice v ČR následuje použití nových hlasovacích technologií v ČR.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a použití nových hlasovacích technologií
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Rozsah a zajištění rovného a všeobecného výkonu volebního práva je znakem vyzrálosti státu, a proto by se i Česká republika měla snažit posunout směrem ke státům, které již zavedly alternativní metody hlasování. Momentálně je oprávněným voličům umožněno hlasovat pouze na základě hlasovacího lístku. Uvažovat by se však mělo i o dalších způsobech hlasování. V Českém prostředí se nejvíce nabízí korespondenční forma, která má potenciál posílit demokratičnost volebního procesu navýšením občanské účasti. Občané by tak měli právo hlasovat a tím ovlivnit chod veřejného života bez ohledu na to, kde se právě nacházejí.

Korespondenční způsob hlasování není jedinou diskutovanou alternativou vhodnou pro Českou republiku. Vzhledem k úspěšné aplikaci nových hlasovacích metod v řadě vyspělých demokracií se i v naší zemi vytvořil prostor k širší diskuzi o problematice elektronického hlasování. Samotní voliči jsou elektronickým volbám nakloněni a to zejména voliči mladší a prvovoliči.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Internetové volby nemohou plně nahradit stávající volební systém, ale mohou napomoci ke snížení volebních nákladů, ke zvýšení přesnosti ve sčítání volebních lístků a ke zvýšení účasti voličů. Je pravdou, že oblast elektronizace procesů demokracie je citlivou záležitostí, která může mít přímý vliv na věrohodnost a důvěryhodnost reprezentantů jednotlivých politických stran a proto je tento proces jenom v počátečním stadiu.

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

(zdroj - použití nových hlasovacích technologií v České republice: FDFA Presence Switzerland)

(převzato z Profilu)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…