Rozvoral (SPD): Připomínáme si okupaci z roku 1968 a oběti demonstrací ze srpna 1969

22.08.2019 15:18

V tomto týdnu si připomínáme tragické výročí začátku okupace naší republiky vojsky Varšavské smlouvy.

Rozvoral (SPD): Připomínáme si okupaci z roku 1968 a oběti demonstrací ze srpna 1969
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Vojenský vpád vojsk pěti komunistických zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem se za podpory konzervativního křídla Komunistické strany Československa uskutečnil 21. srpna 1968. Následky pak nesla naše republika, která se tak dostala do područí Sovětského svazu, až do roku 1989. V současné době chce naši suverenitu řídit Evropská unie.

Hnutí SPD si spolu s našimi občany připomíná tragickou dobu okupace vojsky Varšavské smlouvy, která na příkaz vedoucích představitelů komunistického režimu Sovětského svazu začala v srpnu roku 1968. Náš stát tak přišel na dlouhé období o svoji státní suverenitu, kdy cílem této invaze cizích vojsk bylo potlačení vlastenectví, národní hrdosti, svobody a práv našich občanů. To nesmíme již nikdy připustit. Současné poklonkování Bruselu ze strany některých politických subjektů a hlavně vládnoucí ČSSD, které podporují multikulturní Evropu a imigrační politiku EU, by mělo být varováním, abychom zase o svou suverenitu nepřišli.  

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

V těchto dnech si také naše země připomíná 50 let od událostí, které následovaly rok po zmíněné okupaci v roce 1968. V naší republice v té době stále přetrvávala nespokojenost s politickou situací a občané tuto nespokojenost vyjadřovali různou formou. V dubnu 1969 nahradil Alexandra Dubčeka ve funkci generálního tajemníka KSČ Gustáv Husák. I tehdejší vedení státu si uvědomovalo, že vstup vojsk Varšavské smlouvy na území Československa může být podnětem k nepokojům. Proto v červenci 1969 předložilo ÚV KSČ „Zprávu o zabezpečení veřejného klidu v ČSSR k 21. srpnu 1969“, která vymezovala, že je zapotřebí „…učinit opatření, aby se v televizním vysílání neobjevovaly zprávy nebo vystoupení narušující internacionální vztahy mezi socialistickými zeměmi…“ a poukázala na to, že je potřeba „…promyšleným působením masových komunikačních prostředků zabránit, aby pravicové, protisocialistické a antisovětské síly mohly zneužít 21. srpna k vyvolání šovinistických nálad…“ Ani tato opatření nepomohla a 21. srpna 1969 se konaly masové demonstrace (zejména Praha, Brno Liberec) k prvnímu výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy, které byly brutálně potlačeny ozbrojenými složkami (armáda, Veřejná bezpečnost, Lidové milice). V Praze zemřeli po střelbě příslušníků Lidových milicí 3 lidé a 2 příslušníci lidových milicí byli zasaženi vlastní střelbou, v Brně byli zastřeleni dva lidé. Celkem utrpělo zranění 50 lidí, ačkoliv se mediálně uvádělo, že jich bylo 31. Následně předsednictvo Federálního shromáždění ČSSR dne 22. srpna přijalo tzv. „pendrekový zákon“, který zpřísňoval tresty za protikomunistické projevy. Období komunistické dikce následně trvalo až do roku 1989, kdy ho ukončila tzv. „sametová revoluce“.

Hnutí SPD udělá vše pro naše občany žijící v České republice. Podporujeme vlastenectví a zájmy naší země jsou pro nás na prvním místě. Nesmíme si už nikdy nechat vzít svou státní suverenitu a nechat se řídit zvenčí, což by si v současné době přáli vrcholní představitelé Evropské unie, bohužel i za podpory některých „sluníčkářských“ politických subjektů působících v současném Parlamentu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.