Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si Den učitelů, ke kterým chováme úctu

30.03.2021 5:34

V České republice slavíme Den učitelů 28. března, jako úctu a vzpomínku na Jana Amose Komenského, který se v tento den roku 1592 narodil. Den učitelů byl vyhlášen československou vládou v roce 1955 jako morální ocenění práce pedagogů.

Rozvoral (SPD): Připomněli jsme si Den učitelů, ke kterým chováme úctu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si včera připomnělo Den učitelů, v rámci kterého bychom se měli zamyslet nad prací všech pedagogických pracovníků škol, kteří se podílejí na vzdělávání žáků a studentů ve všech typech a stupních vzdělávacích institucí. Považujeme zajištění kvalitního a dostupného vzdělávání v naší zemi za klíčový úkol pro budoucnost České republiky. České školství je systematicky rozvráceno nepromyšlenými reformami a ideologickými zásahy prostřednictvím politických neziskových organizací, kdy došlo k významnému ztížení práce každého pedagogického pracovníka, a školy jsou stále zahlceny zbytečnou administrativou a byrokracií.

Snad žádný resort nebyl týrán planými politickými sliby tak, jako oblast školství. Proto je nutné zastavit snižování kvality vzdělání v České republice, neustále zlepšovat podmínky pro práci učitelů a škol a především ukončit neomarxistickou ideologizaci českého školství. Musíme ukončit nesystémové školství a přistoupit k centralizovanému školnímu vzdělávacímu plánu s jasně stanoveným obsahem učiva. Do učebních osnov základních škol musíme zavést předměty, které povedou k výchově a vzdělávání každého žáka, s cílem získání důležitých znalostí pro jeho další život, jako je osvojení si společenských pravidel, respekt a úcta k rodině, republice a poctivé práci všech profesí. Též musíme posílit studium v učňovských oborech a jejich propojení s profesní praxí.   

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

Máme jasný program v oblasti školství a jsme připraveni se v rámci svého programu podílet na krocích, které by pozdvihly úroveň českého školství a zlepšily podmínky pro práci pracovníků ve školství, včetně podmínek platových. V rámci plnění programu se nebráníme spolupráci s ostatními politickými subjekty zastoupenými v Poslanecké sněmovně a zároveň podpoříme všechny návrhy, které povedou ke zvýšené kvalitě našeho školství.

Příkladem je to, že všichni naši poslanci podpořili ve Sněmovně v lednu tohoto roku vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pedagogických pracovnících. V rámci schválené novely učitelského zákona by se platy učitelů měly zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. Tím by se naplnilo i to, že na konci roku 2021 bude průměrný plat učitele přes 45.000 korun. Novela zákona vychází také vstříc praktickým potřebám ředitelů škol. Zajišťuje jejich větší pravomoci v uznávání předpokladu odborné kvalifikace učitelů, a tím zlepší podmínky pro zapojení odborníků z praxe ve středním odborném vzdělávání.

Hnutí SPD podalo ve Sněmovně v květnu loňského roku novelu školského zákona, která by měla zrušit inkluzi ve školství. Konkrétně námi navrhovaná změna zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), čeká na projednání v prvním čtení. Cílem návrhu zákona je zajištění práva na vzdělání tak, aby byl maximálně využit potenciál všech žáků. Odstraňuje se omezení práv v tomto směru u žáků v hlavním vzdělávacím proudu a také u žáků, kteří potřebují například trvalé vzdělávání se speciálním pedagogem, případně s podporou a v podmínkách, kterou není běžná základní škola schopna zajistit.

Návrh zákona tedy nepodporuje potlačování speciálního školství nadměrnou inkluzí v běžných základních školách. Přínosem návrhu zákona je také to, že navrhovaná úprava umožní systémově lepší využití kvalifikace učitelů, zefektivní jejich práci a zvýší kvalitu vzdělávání ve škole. Zároveň by tím mělo dojít k výrazné úspoře financí (okolo šesti miliard Kč), které dosud bylo nutné používat na často neefektivní podpůrná opatření. Tyto prostředky bude možné využít ve školství přínosnějším způsobem.

Hnutí SPD si váží našich učitelů, a proto prosazuje a podporuje takové zákony, které by měly vést ke zkvalitnění vzdělávání žáků a studentů a k vyšší prestiži profese učitele.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.