Rozvoral (SPD): Prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku a zmrazení platů politiků

08.03.2023 10:57 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku a zmrazení platů politiků
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

okradení důchodců vládou Petra Fialy je protiústavní a vláda ho prosadila porušením zákona. Vyzýváme prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval, a hnutí ANO, aby se přidalo k návrhu na zrušení zákona u Ústavního soudu. Prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku a zmrazení platů politiků. Potraviny v ČR zdražují mnohem více, než je evropský průměr, i kvůli vysoké DPH. Prosazujeme snížení DPH na potraviny na nulu. Fialova vláda novým programovým prohlášením porušila své předvolební sliby. Silně poškodí české občany včetně důchodců a rodin s dětmi. Miliony korun určené na humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince byly rozkradeny. Ministr práce Jurečka svou neschopností umožnil rozkrádání sociálních dávek.

1. Okradení důchodců vládou Petra Fialy je protiústavní a vláda ho prosadila porušením zákona. Vyzýváme prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval, a hnutí ANO, aby se přidalo k návrhu na zrušení zákona u Ústavního soudu.
Minulou sobotu skončila 5 dnů trvající mimořádná schůze Sněmovny, kde vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN prosadila ve zkráceném jednání zpětnou sníženou valorizaci důchodů, která platí již od ledna. Jsme přesvědčeni o tom, že tato snaha okrást všechny, kdo pobírají důchody, o průměrně jeden tisíc korun měsíčně od června tohoto roku, je protiústavní. Pokládáme za nepřijatelné nejen projednávání tohoto zákona ve stavu legislativní nouze, ale také jeho retroaktivitu.
Jednání bylo vyhrocené a naší snahou bylo využít všech zákonných možností obstrukcí. Jenom předseda hnutí SPD Tomio Okamura hovořil k věci bez přestávky více než sedm hodin. Pětikoalice se dokonce v rozporu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny rozhodla omezit práva poslanců s přednostním právem vystupovat k projednávané problematice. Tento způsob řízení jednání ze strany vedení Sněmovny byl v novodobé historii neslýchaný, a proto požadujeme odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně Sněmovny.
Hnutí SPD udělalo maximum pro to, aby návrh okrádající důchodce nebyl přijat, a také jsme předložili více než 100 pozměňovacích návrhů pro řádnou valorizaci důchodů. Pětikoalice ale po 97 hodinách jednání nakonec „okradení" důchodců Sněmovnou protlačila, a opět tak dokázala, že se neštítí zneužívat stavu legislativní nouze a jednat v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny.
Hnutí SPD vyzývá zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval, a hájil tak zájmy tří milionů důchodců. Zároveň hnutí SPD opakovaně vyzývá hnutí ANO, aby společně s ním podalo po případném schválení zákona Senátem a prezidentem republiky ústavní stížnost s cílem zrušení zákona. Hnutí SPD samo nemá potřebných 41 podpisů poslanců, ale ústavní stížnost podaná společně s hnutím ANO by měla větší váhu i šanci na úspěch. Hnutí SPD udělá maximum pro to, aby tři milióny našich důchodců nebyly okradeny o to, co jim ze zákona náleží. Boj hnutí SPD za práva všech příjemců důchodů zdaleka nekončí.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

2. Prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku a zmrazení platů politiků
Tento týden je ve Sněmovně plánováno několik mimořádných schůzí svolaných opozicí. Tématy těchto schůzí jsou mj. zvýšení rodičovského příspěvku a zmrazení platů politiků. Prorodinná politika je dlouhodobě programovou prioritou hnutí SPD, přičemž návrh na zvýšení rodičovského příspěvku jsme do Sněmovny předložili již před rokem a vládní koalice blokuje jeho projednání. Rodiny s nejmenšími dětmi jsou jednou ze sociálních skupin nejvíce ohrožených příjmovou chudobou a urychleně potřebují naši pomoc.
Hnutí SPD dlouhodobě již mnoho let podporuje zmrazení platů politiků. Po posledních volbách jsme jej předložili ve Sněmovně již dvakrát, přičemž poprvé ho vládní poslanci zamítli a projednání druhého návrhu blokují. My říkáme jasně, že politici musí být solidární s občany, zejména v době ekonomické a sociální krize. O svých platech by si neměli rozhodovat sami, ale jejich plat by měl být vypočítáván podle výše mezd ve veřejném sektoru.

3. Potraviny v ČR zdražují mnohem více, než je evropský průměr, i kvůli vysoké DPH. Prosazujeme snížení DPH na potraviny na nulu.
Tématem další opoziční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny mají být ceny potravin, které v posledních měsících skokově rostou v řádech desítek procent nad průměrnou inflaci. Pro statisíce našich občanů se proto některé základní potraviny stávají neúměrně drahými. Čím dál více občanů je nuceno jezdit nakupovat potraviny do Polska či do Německa, kde jsou výrazně levnější. Na začátku letošního roku rostly ceny potravin v ČR ještě rychleji, než byl evropský průměr.
Podle dat statistického úřadu EU Eurostat u nás stouply v lednu ceny potravin meziročně v průměru o 19,6 %, zatímco v celé EU to bylo v průměru o 15,5 %. Příčinou tohoto stavu je i to, že ČR má jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v Evropě - 15 %. Ve srovnání se sousedními státy je tento rozdíl markantní. V Rakousku, Německu a na Slovensku se sazba DPH u potravin pohybuje od 5 do 10 % a Polsko vloni DPH u základních potravin snížilo na nulu. To samé dlouhodobě navrhuje a požaduje hnutí SPD a Fialova vláda to odmítá.
Českým spotřebitelům, zemědělcům a potravinářům by výrazně pomohl i další náš návrh, který by zavedl povinnost maloobchodních řetězců nakupovat od domácích producentů určitý procentní podíl potravin, které lze vyrobit v České republice. Tento náš návrh v minulém volebním období zablokoval Senát, vrátil jej do Sněmovny a tam jej následně zamítli poslanci stran dnešní vládní koalice a také hnutí ANO.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

4. Fialova vláda novým programovým prohlášením porušila své předvolební sliby. Silně poškodí české občany včetně důchodců a rodin s dětmi.
Vláda Petra Fialy (ODS) v minulém týdnu zveřejnila novou podobu svého programového prohlášení. Tento dokument obsahuje mnoho záměrů, které hnutí SPD zásadně odmítá. Vláda například o rok posunula revizi fungování státní správy z hlediska její efektivity, která by byla možným základem pro účelné omezení státní byrokracie. Z programového prohlášení také vypadl návrh na zavedení daňové brzdy, která by při překročení zákonem stanovené daňové kvóty zakazovala růst daní.
To nás opravňuje k obavám z toho, že vláda hodlá zvýšit některé daně, např. z nemovitosti anebo některé spotřební daně. Vládní představitelé hovoří také o zvýšení povinných pojistných odvodů pro živnostníky či nejnověji o zrušení slevy na manželku či manžela anebo o zrušení tzv. školkovného, což je sleva na dani za náklady na umístění dítěte v předškolním zařízení. V prohlášení oproti jeho původní verzi také chybí závazek udržet stávající podobu valorizačního mechanismu důchodů. Vláda tedy hodlá valorizaci důchodů snížit trvale, nikoli jen letos v červnu.
Z programového prohlášení rovněž vypadlo i slibované snížení DPH u výstavby či rekonstrukcí bytů a domů nebo zkrácení odpisů u bytových projektů na 20 let. To považujeme v současné situaci katastrofálního nedostatku cenově dostupných bytů pro české občany, a zejména mladé rodiny, za neomluvitelné. Takto zásadní změna programového prohlášení vlády v průběhu volebního období, která mj. znamená i porušení mnoha předvolebních slibů vládních stran, musí vést podle názoru SPD i k novému hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně, protože důvěra byla pětikoaličními poslanci původně dána za jiných podmínek s jinými sliby a závazky. To je názor SPD!

5. Miliony korun určené na humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince byly rozkradeny. Ministr práce Jurečka svou neschopností umožnil rozkrádání sociálních dávek.
Miliony korun určené na humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince byly rozkradeny. Informace přinesl minulý týden portál Idnes. Podle něho Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL) před časem spustilo elektronický systém, který některé žádosti o sociální dávky vyřizuje automaticky, bez zásahů úředníků. Například k žádostem o příspěvky pro solidární domácnosti za ubytování Ukrajinců neměli úředníci vůbec možnost zasáhnout, protože je zpracovával robot.
Tento systém zároveň neodhalil mnohé podvody a podle pracovníků úřadů práce vyplatil mnoho milionů korun naprosto neoprávněně. Zastupující ředitel Úřadu práce a náměstek ministra Jurečky Karel Trpkoš na dřívější upozornění úředníků, aby systém kvůli těmto chybám vypnul, reagoval naprosto skandálně prohlášením, že aplikace šetří desítky milionů korun a zneužité miliony jsou jen jejich zlomkem. Pracovníci úřadů práce ve své stížnosti uvedli také, že u žadatelů z Ukrajiny není možné ověření, zda se zdržují na našem území, nebo zda zde pracují, a přesto o sociální dávky žádají.
Automatický systém také například poslal na jeden účet stovky tisíc korun pro různé žadatele, ačkoliv jedna domácnost mohla podle zákona dostat maximálně patnáct tisíc korun měsíčně. Hnutí SPD považuje tuto záležitost za velmi značné selhání ministra Jurečky (KDU-ČSL), který je za tuto oblast odpovědný a svou neschopností umožnil a toleroval zneužívání a rozkrádání sociálních dávek. Požadujeme jeho okamžitou demisi. Hnutí SPD již před časem vypracovalo a předložilo návrh zákona, který by zneužívání sociálních dávek ukončil, ale poslanci vládní koalice jej ve Sněmovně odmítli. Pro hnutí SPD jsou naši občané na 1. místě!

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.