Rozvoral (SPD): Rozhodně jsme proti školnému na veřejných vysokých školách

21.09.2021 16:05

Žáci základních škol a studenti středních odborných škol a gymnázií se už plně zapojili do výukových aktivit v rámci školního roku 2021/22 a v těchto dnech se zahajuje výuka i studentům vysokých škol v rámci akademického roku 2021/22.

Rozvoral (SPD): Rozhodně jsme proti školnému na veřejných vysokých školách
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD už nechce dopustit výuku na vysokých školách distanční formou, neboť dle názorů kompetentních akademických pracovníků vysokých škol se tato situace odrazila negativně v kvalitě samotné výuky, kdy studentům nejvíce chyběla praktická výuka, např. u budoucích lékařů.  

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Rozhodně jsme proti školnému na veřejných vysokých školách. Financovat by je měl stát a nabízet takové studijní obory a kapacity na VŠ, které potřebuje Česká republika a které vycházejí z analýz vzdělávacích potřeb. Jedná se především o medicínské, technické a přírodovědné obory. Není možné, aby stát financoval obory postavené na ideologickém, nikoliv vědeckém základě. Samotné přijímací řízení na tyto školy musí být nastaveno tak, aby na studium byli přijati studenti, u kterých je předpoklad, že studium řádně ukončí, a kteří nabyté vědomosti budou následně uplatňovat v rámci své profese.

Chceme též systémově vytvářet podmínky pro navýšení podpory vědy, kdy toto navýšení je nutné získat především z nových zdrojů, neboť současný systém je neefektivní. Náš občan ze svých daní platí základní výzkum, který pak v řadě případů slouží k ziskům nadnárodních korporací. Příkladem může být např. výzkum v oblasti vakcinologie, kde výsledky výzkumů našich vědeckých pracovišť končí v rukou zahraničních firem. Vývoj naší vlastní vakcíny byl přitom zastaven a opět tak nevyrábíme vlastní koncový výrobek. Novým zdrojem potom jsou zisky zahraničních firem, které jsou dosud vyváděny mimo naši republiku. Stát musí důsledně chránit výsledky výzkumu, který byl financován z veřejných zdrojů. Financování z veřejných prostředků musí probíhat na základě plánování, účelnosti a dosahovaných výsledků. Je nutné odbyrokratizování a soustředění vědy na strategické cíle České republiky.

Vše o našem programu, ve kterém je řešena i kapitola školství, je obsaženo ve volebním programu hnutí SPD pro nadcházející parlamentní volby. Program pod názvem: „Naše vlast, naše rodiny, náš bezpečný život“ je vystaven na našich webových stránkách www.spd.cz.

V hnutí SPD jsme si plně vědomi, že vzdělaní lidé jsou zárukou budoucí úspěšnosti naší země, a proto kvalitní vzdělávací systém a efektivní podpora vědy patří mezi hlavní strategické cíle v oblasti školství. Absolventům vysokých škol musíme následně vytvářet předpoklady pro úspěšné pracovní a osobní uplatnění v rámci profese. Souhlasíte-li s námi, podpořte naše kandidáty v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Hnutí SPD kandiduje pod číslem 4. 

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice