Rozvoral (SPD): Vážíme si všech pracujících lidí – pracovat se musí vyplatit

01.05.2020 9:17

Každoročně je den 1. května připomínán jako Svátek práce, který je uznáván po celém světě. Pro mnoho Čechů je především jedním ze dnů volna a také oslavou lásky. Lidé by měli být hrdi na to, že mohou pracovat a své práce si vážit.

Rozvoral (SPD): Vážíme si všech pracujících lidí – pracovat se musí vyplatit
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD si váží všech pracujících lidí, kteří vykonávají nejrůznější zaměstnání v různých profesích a odvádějí tak povinné odvody na daních, pomocí kterých je financován náš stát. Svou každodenní prací tak automaticky přispívají na zajišťování důstojných životních podmínek pro všechny naše občany. V této souvislosti musím zmínit i současný problém, který nastal většině našich pracujících v důsledku vládou nařízených (a potřebných) opatření proti šíření pandemie koronaviru, spočívajících v nemožnosti pracovat. Celá řada provozoven, firem a živnostníků musela uzavřít své provozovny a mnoho z nich se najednou ocitli bez finančních prostředků. Právě zde musí prioritně zasáhnout stát a všem lidem, kteří ne vlastní vinou museli ze dne na den přestat pracovat a přišli o své zajištěné příjmy, finančně pomoci. Tito lidé si v této těžké chvíli uvědomují, co pro ně znamená, že mohou svobodně pracovat, tedy vybrat si své pracovní uplatnění, které je naplňuje a přispívá k jejich kvalitě života.

Svátek práce se od roku 1890 slaví 1. května na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886, která si kladla za cíl prosazení osmihodinové pracovní doby bez snížení platu. Ta vyústila v Haymarketský masakr, což je označení pro bombový útok v úterý 4. května 1886 na náměstí Haymarket v Chicagu na demonstraci na podporu stávkujících dělníků. V českých zemích se poprvé slavil Svátek práce v roce 1890 a oslavy proběhly na Střeleckém ostrově v Praze.

První květnový den je ještě jedním svátkem a to oslavou lásky. Pojí se s ním mnohé tradice, které podporují naší národní hrdost a suverenitu. Jde například o to, že by každá dívka měla být políbena pod rozkvetlým stromem, ideálně jabloní. Na vesnicích se také 1. května staví májky, které mají na starost vesničtí chlapci. Tradice jím velí májku hlídat, protože její poražení chlapci ze sousedství je vnímáno jako velká ostuda. K tradicím patří i večer před prvním květnovým dnem. Pálení čarodějnic či filipojakubská noc je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a jeho letošní podoba probíhala včera spíše v rámci jednotlivých rodin. 

Hnutí SPD si připomíná Svátek práce a v této souvislosti přeje všem našim pracujícím občanům, kteří jsou omezeni z důvodu vládních nařízení v souvislosti s koronavirovou pandemií ve výkonu své práce, aby se do ní co nejdříve opět vrátili. V rámci našeho projektu Rodina na prvním místě nabízíme pracujícím řadu finančních benefitů, neboť prosazujeme zásadu, že pracovat, mít rodinu a děti se musí vyplatit.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy