Rozvoral (SPD): Většina Britů podporuje tvrdý brexit, roste podpora konzervativců

19.08.2019 15:18

Cíl britského premiéra a lídra vládní Konzervativní strany Borise Johnsona, že vyvede do konce října toho roku Spojené království z Evropské unie za jakoukoli cenu, má dle nejnovějšího průzkumu podporu většiny Britů.

Rozvoral (SPD): Většina Britů podporuje tvrdý brexit, roste podpora konzervativců
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD podporuje aktivity nového britského premiéra Borise Johnsona v souvislosti s cílem, který si po svém nástupu do této nejvyšší státní funkce stanovil, a to dokončení brexitu v co možná nejkratším termínu. Kroky, které v této věci činí, jsou dokladem toho, že si jde postupně, ale tvrdě za svým cílem. V tomto úsilí má nejenom plnou podporu 160 tisíc členů Konzervativní strany, ale také, jak dokladují výsledky posledního průzkumu, i většiny Britů. Hnutí SPD vítá, že občané Spojeného království mají už dost všech průtahů a odkladů s ukončením členství Británie v Evropské unii, které si odhlasovali v referendu dne 23. června 2016. Voliči v něm hlasovali nadpoloviční většinou 17,411 miliónu hlasů (51,9 %) pro brexit. Britové dobře vidí, že se jim za více než tři roky nepodařilo uzavřít vzájemně respektovanou odchodovou dohodu s představiteli Evropské unie a nyní si většina z nich přeje i možný tvrdý brexit, hlavně aby už vše bylo dořešeno. To samé si přeje i naše hnutí SPD.

Výsledky průzkumu mezi Brity, které zveřejnil minulý týden web deníku The Telegraph, potvrzují, že více než polovina – konkrétně 54 procent Britů – si přeje, aby Boris Johnson vyvedl zemi z Evropské unie, a to i za cenu tvrdého brexitu. Proti tomu ale intenzivně bojují opoziční labouristé a jejich šéf Jeremy Corbyn, který je zastáncem Evropské unie, takže se snaží všemi prostředky alespoň oddálit brexit a případně uspořádat nové referendum o působení Spojeného království v Evropské unii. Hnutí SPD si přeje, aby aktivity Corbyna vyzněly bez výsledku a v této souvislosti velmi vítá i rostoucí vliv, který má Strana pro brexit Nigela Farage, jež dosáhla v eurovolbách značného vítězství, když obdržela skoro třetinu odevzdaných hlasů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Lídři evropských zemí v Bruselu podporují nejen Corbyna, ale i ostatní propagátory Evropské unie a bojí se oslabování této instituce. Prostřednictvím svých příznivců v jednotlivých členských zemích podávají občanům zkreslující informace o tom, jak by jejich země špatně dopadly, kdyby chtěly také vystoupit z EU. U nás jsou v tomto ohledu velmi aktivní tzv. „sluníčkáři“ a např. zpravodajství v České televizi neustále upozorňuje na špatné dopady brexitu pro náš stát a naše firmy. V této souvislosti zmíním výsledky online průzkumu zaměřeného na aktuální očekávání a reálné dopady brexitu pro malé a střední firmy v ČR, který proběhl v 1. čtvrtletí tohoto roku. Z průzkumu Bibby Financial Services a Britské obchodní komory Česká republika realizovaný mezi firmami obchodujícími s Británií vyplývá, že 75 procent těchto našich firem se neobává horší platební schopnosti svých britských partnerů, 77 procent našich firem sdělilo, že kvůli brexitu nepřestane obchodovat s Británií a 90 procent uvedlo, že v souvislosti s brexitem nechce omezit obchodování s Británií (webový portál bibbyfinancialservices.cz).

Naše hnutí SPD považuje Velkou Británii za jednoho z klíčových obchodních partnerů České republiky. Spolupráci obou zemí chceme po brexitu dále rozvíjet na základě dvoustranných smluv, které budou respektovat obě země. Pevně věříme, že v blízké budoucnosti bude Spojené království patřit mezi hlavní odbytiště českého zboží a stejně tak bude náležet k největším vývozcům na český trh. Britskému premiérovi Borisu Johnsonovi přejeme, ať brexit úspěšně dokončí co nejdříve – v tom má naší plnou podporu!

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…