Rozvoral (SPD): Vítáme aktivitu Rady ČT na zlepšení kontroly hospodaření České televize

11.09.2020 9:11

Lidé by měli mít k dispozici informace o financování České televize i o výši platů a odměn vrcholných manažerů, neboť se podílejí na financování ČT formou placení koncesionářských poplatků.

Rozvoral (SPD): Vítáme aktivitu Rady ČT na zlepšení kontroly hospodaření České televize
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Naše hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že za působení generálního ředitele Dvořáka porušuje ČT definované úkoly, které jí jsou stanoveny v zákoně o České televizi. Jedná se především o neobjektivnost a nevyváženost zpravodajských pořadů, v nichž převládá preference informací, které podporují zájmy sluníčkářské Evropské unie. Jsme velmi rádi, že se tyto závažné okolnosti začaly projednávat i na jednání Rady České televize, konkrétně 26. srpna tohoto roku. Právě toto jednání Rady ČT bylo jedno z nejdelších v historii, neboť trvalo přes šest hodin a v rámci zpracovaného usnesení byl generální ředitel ČT Petr Dvořák vyzván, aby neprodleně vrátil do sekretariátu Rady originály manažerských smluv a všechny další smluvní dokumenty, které byly ze sekretariátu odneseny 12. června 2020. Nejednalo se pouze o aktuální dohodu o pracovních podmínkách mezi Petrem Dvořákem a ČT, ale i 15 starších smluv a jejich dodatků. Přitom Dvořákovu pracovní smlouvu spolupodepisoval i předseda Rady ČT, protože ta ze zákona určuje jeho odměnu, a je v ní uvedeno, že je podepisována ve třech vyhotoveních, z nichž jedno náleží Radě.

Rada ČT projednala i materiály z dozorčí komise a navrhla odvolat všechny její členy pro dlouhodobé ignorování pokynů členů Rady ČT, pro špatnou a nekvalitní práci a pro ztrátu důvěry. Dozorčí komise je poradním orgánem Rady ČT s právem nahlížet do účetních dokladů a dalších dokumentů České televize. Na jednání někteří členové Rady vytýkali této komisi alibistické předstírání kontroly hospodaření ČT a též poukázali, že pětičlenná dozorčí komise pravidelně hlasuje pouze per rollam, nikoliv prezenčně při společném jednání, a že v uplynulých letech nenašla jediné pochybení u kontrolovaného subjektu.

Česká televize zastoupená generálním ředitelem Dvořákem již také začala s kampaní, spočívající ve zvýšení koncesionářských poplatků, a to ze současných 135 na 150 korun. Dvořák to zdůvodňuje tím, že ČT chybí finance na provoz, což je ale v přímém rozporu s milionovými odměnami, které za jeho působení směřovaly do kapes vrcholných manažerů, včetně generálního ředitele.

Hnutí SPD se zvýšením koncesionářských poplatků nesouhlasí a naopak prosazuje jejich zrušení, a proto prostřednictvím svých poslanců zpracovalo již v minulém roce novelu zákona, která by osvobodila skupinu lidí od koncesionářských poplatků za služby vysílání České televize a Českého rozhlasu. Konkrétně by se toto zrušení poplatku mělo týkat důchodců, samoživitelů a lidí s příjmy pod čtyřnásobkem životního minima. Dle našeho názoru v mnoha demokratických zemích na světě to funguje tak, že existuje státní televize, která je financována ze státního rozpočtu bez koncesionářských poplatků, což je zcela demokratické a v pořádku. Obdobný návrh změny zákona platí od začátku tohoto roku na Slovensku, kde nemusí koncesionářské poplatky platit senioři a příjemci dávek v hmotné nouzi.

Hnutí SPD výše popsané aktivity Rady ČT vítá a stále si stojí zatím, aby Česká televize i Český rozhlas byly státní příspěvkovou organizací s pevným rozpočtem pod kontrolou nezávislého Nejvyššího kontrolního úřadu, čímž by skončilo placení koncesionářských poplatků pro všechny občany.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.