Rozvoral (SPD): Vláda, která neslouží svým občanům, by měla skončit

21.06.2023 23:08 | Komentář

Fialova vláda svou nekompetentností způsobila, že státní dluh, za který vláda přímo odpovídá, se poprvé v historii České republiky přibližuje k hranici tří bilionů korun.

Rozvoral (SPD): Vláda, která neslouží svým občanům, by měla skončit
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Nyní představila balíček úsporných opatření, který ale připraví o finance převážně naše slušné a pracující občany, seniory, zdravotně postižné občany a též mladé rodiny s dětmi. K tomu ještě vláda minulý čtvrtek schválila aktualizaci Národního plánu obnovy, včetně půjčky od Evropské komise, která má činit zhruba 137,4 miliardy korun. To vše budeme muset v budoucnu splácet.

Hnutí SPD odmítá špatné hospodaření Fialovy vlády, která prohlubuje zadlužování České republiky, a navíc žádným způsobem nezvyšuje rostoucí životní úroveň našich občanů, ba naopak. To, že naši občané jsou nespokojeni se současnou vládou tvořenou vládnoucí pětikoalicí, dokládají i průzkumy veřejného mínění, kdy vládě nedůvěřují téměř dvě třetiny občanů České republiky. Zastáváme názor, že vláda, která neslouží svým občanům a ještě astronomicky zadlužuje naší republiku, by měla skončit.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Podle údajů zveřejňovaných Eurostatem se Česká republika vloni ve čtvrtém čtvrtletí zadlužovala nejvýrazněji v celé EU. Veřejné zadlužení ČR v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšilo o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta. Toto špatné hospodaření stále pokračuje. Fialova vláda v rámci státního rozpočtu hospodařila ke konci letošního května s nejvyšším schodkem v historii České republiky, a to více než 170 miliard korun. Ještě nikdy v historii ČR nebylo hospodaření státního rozpočtu po prvních čtyřech měsících roku v takto hlubokém deficitu.

Na zasedání vlády dne 15. června Fialova vláda schválila v rámci Národního plánu obnovy, že zažádá o půjčku od Evropské komise ve výši 137,4 miliardy korun. V rámci tohoto plánu žádá vláda například pro školství půjčku 40 miliard korun, na spolufinancování úsporných projektů Nová zelená úsporám chce 20 miliard korun, na renovaci budov a snižování spotřeby 10 miliard korun, na renovaci budov ve veřejném sektoru dalších 10 miliard. Plán obnovy zahrnuje i projekty na ústup od fosilních paliv a je součástí plnění úkolů vyplývajících ze Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu). Tento projekt neuváženého zeleného šílenství EU od začátku v hnutí SPD zásadně odmítáme. 

Nabídli jsme vládě celou řadu námětů, kde ušetřit státní finance, pomocí kterých by se zvýšil příjem peněz do státní pokladny, aniž by se to negativně promítlo do rozpočtů našich občanů. To ale Fialova vláda odmítá. Sama připravila konsolidační balíček, na který v rámci navrhovaných úspor doplatí nejvíce naši občané. Letos schválený rozpočet se schodkem 295 miliard korun činil na konci května schodek ve výši 271,4 miliardy korun a předpokládáme, že do konce roku přesáhne 400 miliard. Naše vláda neumí řádně hospodařit, a navíc chce ještě čerpat další vysoké půjčky od EU – proto v zájmu našich občanů požadujeme její demisi.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu