Rozvoral (SPD): Vláda musí zajistit garanci zastropování maximální ceny energií

30.11.2021 13:33 | Komentář

Česká republika v současné době neprožívá žádné dobré období a ani výhled do prvních měsíců příštího roku není růžový.

Rozvoral (SPD): Vláda musí zajistit garanci zastropování maximální ceny energií
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Onemocnění COVID-19 a s ní spojená ekonomická krize má nepříznivý dopad na stav veřejných financí a kvůli zelené politice EU v rámci takzvaného Green Dealu prožíváme energetickou krizi, na což nejvíce finančně doplatí naši občané. 

Hnutí SPD navrhuje zásadně odmítnout Green Deal, protože se jedná o šílený nesplnitelný eko-projekt, jehož realizace nezohledňuje specifika české ekonomiky, jež je tradičně silně průmyslově orientovaná. Prosazujeme uznat jadernou energii jako bezemisní zdroj a začít rychle stavět nové jaderné bloky, především cestou českého průmyslu se subdodávkami komponentů, které se v České republice v současné době nevyrábějí. Navzdory všem politickým tlakům chceme, aby se o vítězi soutěže na dostavbu JE Dukovany rozhodovalo nikoliv podle politických tlaků, ale podle toho, kdo nabídne nejlepší podmínky. Jsme pro podporu energetické soběstačnosti České republiky a domácností, ale nikoliv formou dotací pro spekulanty a solární barony. Odmítáme další privatizaci energetických sítí, čímž by pokračovala další ztráta kontroly státu nad strategickým odvětvím.

Energetickou chudobou jsou v Česku v důsledku Green Dealu EU ohroženy zhruba čtyři miliony lidí, kdy velkou část českých domácností trápí rekordní zdražování energií a současný stav pro ně začíná být neúnosný. Situaci v poslední době navíc ještě zhoršil krach společnosti Bohemia Energy, kvůli kterému je nyní asi 900 tisíc domácností odkázáno na takzvané dodavatele poslední instance. Ti se ze zákona musí o klienty, kteří přišli o svého dodavatele, první půlrok postarat, což oni jim umožní, ale zákazníci si za tyto služby markantně připlatí. Měsíční zálohy jsou pro ně dvakrát až pětkrát vyšší, než byli zvyklí platit dříve. Hnutí SPD této vzniklé situaci jenom nepřihlíží a už podalo trestní oznámení na distributora energií a majitele firmy Bohemia Energy kvůli možnému podvodu.

Požadujeme, aby vláda zajistila pomoc našim občanům ke zmírnění dopadů energetické krize, spočívající v zastropování maximální ceny energií prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ve spolupráci s firmou ČEZ kontrolovanou státem. Zde je na místě zmínit, že ERÚ v této krizi selhal hlavně tím, že se důsledně nevěnoval firmě Bohemia Energy, neboť již v minulosti měl celou řadu upozornění na její „šmejdovské“ praktiky vůči svým klientům. Též je nutné změnit zákony tak, aby nebylo umožněno vyvážení energií mimo území České republiky.

Hnutí SPD má v této věci zcela jasno. Musíme udělat vše potřebné k tomu, aby byla zabezpečena energetická soběstačnost České republiky. Zelený úděl EU má stát naši zemi v příštích letech biliony korun, což se výrazně negativně podepíše na chodu celé země. V SPD prosazujeme referendum o vystoupení České republiky z EU.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…