Rozvoral (SPD): Vláda nechce řešit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými!

05.04.2022 9:02

Na 16. schůzi Poslanecké sněmovny byla dne 24. března 2022 v rámci opozičního okénka zařazena na náš návrh k projednání novela zákona z dílny hnutí SPD, kterou se mění zákon o pomoci v hmotné nouzi.

Rozvoral (SPD): Vláda nechce řešit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

K tomu jenom dodám, že každý čtvrtek v týdnu, kdy je plánované jednání PS, a to v čase od 18 do 21 hodin jsou navrhovány na projednání novely zákonů opozičních stran. Naše hnutí už podalo více než dvacet novel zákonů k projednávání, a tak si každý umí dobře spočítat, jak těžké pro nás bude některé naše zákony protlačit do zdárného konce. A to je tu ještě se svými zákony hnutí ANO.

Hnutí SPD se problematice spravedlivého přerozdělování sociálních dávek dlouhodobě zabývá a už v minulém volebním období před třemi roky předložilo k projednání novelu zákona o hmotné nouzi, neboť prosazuje, že příjemci sociálních dávek musí dodržovat nastavená pravidla. Solidarita a pomoc potřebným je trvalým a samozřejmým projevem každé vyspělé demokratické společnosti, ale pokud se většinová společnost skládá na pomoc ohroženým skupinám spoluobčanů, tak oprávněně očekává, že tato pomoc bude využívána k účelu, pro který je určena, a že se její příjemci budou chovat v souladu s právním řádem a v obecné rovině i v souladu s pravidly slušného a ve společnosti obvyklého chování.

Našim poslancům v čele s Lucií Šafránkovu se podařilo do návrhu změny zákona o hmotné nouzi zapojit i poslance z jiných poslaneckých klubů, kteří přispěli s celou řadou pozměňovacích návrhů. Nakonec to skončilo tak, že těsně před posledním hlasováním vloni v létě ho zablokovali poslanci z Pirátské strany, čímž dali jasně najevo, že oni všechny ty, kteří zneužívají sociální dávky, podporují. Doplatili na to nejvíce, a stále doplácejí, všichni slušní a pracující občané. Návrh zákona v žádném případě nepoškodí občany, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory či zdravotně postižené. Postihne pouze ty, kteří sociální dávky vědomě zneužívají, práci si nehledají, ač jsou práceschopní, a podvádí naše úřady a naše občany, daňové poplatníky.

Nakonec byla tato novela na základě návrhů poslanců Jana Bureše a Jana Bauera z koalice SPOLU vrácena zpátky předkladatelům k dopracování, čímž vlastně byla odsunuta na neurčitou dobu. Z celkového počtu 148 přihlášených poslanců hlasovalo pro vrácení 82, proti bylo 66 poslanců. Poslanci vládní pětikoalice opět prokázali, že jim nezáleží na našich slušných a pracujících občanech. 

Naše hnutí SPD jasně říká, že tento náš návrh novely zákona o hmotné nouzi v žádném případě neohrozí ani jednoho slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční pomoc, a naopak přinese úsporu do státní kasy ve výši půl miliardy korun. Tyto ušetřené finance budou moci být směřovány těm, kteří pomoc státu formou sociální dávky opravdu potřebují a mají na ní prokazatelný nárok. V hnutí SPD slibujeme, že budeme dál ze všech sil bojovat za to, abychom ukončili zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.