Rozvoral (SPD): Vnímáme spolupráci skupiny V4 jako silný blok hájící společné zájmy v EU!

16.02.2021 12:35

Minulý týden proběhl na polském poloostrově Hel dvoudenní summit Visegrádské skupiny V4.

Rozvoral (SPD): Vnímáme spolupráci skupiny V4 jako silný blok hájící společné zájmy v EU!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Prezidenti České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska si v jehož rámci předali své názory na současnou situaci ve svých zemích a shodli se i na dalším společném postupu v rámci jednání v EU.

Hnutí SPD podporuje aktivity regionálního uskupení čtyř středoevropských států, České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska – Visegrádské čtyřky. Ta se od svého založení v roce 1991, zpečetěná podepsáním deklarace členských států V4 o úzké spolupráci v rámci evropské integrace, zaměřuje na prosazování spolupráce a stability v širším regionu střední Evropy. Země V4 svou pozici dále posiluje v rámci partnerství V4+, kde spolupracují s Rakouskem a Slovinskem a též s dalšími státy střední a východní Evropy. Toto uskupení je důležité proto, aby Evropa byla silná tím, že zachová nezávislost jednotlivých zemí, místo vytvoření evropského unijního superstátu, kde si veškerou moc přivlastňuje hlavně Německo a Francie.

Hostitel, polský prezident Andrzej Duda, při společných jednáních s maďarským prezidentem Jánosem Áderem, slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a naším prezidentem Milošem Zemanem ocenil přátelské vztahy visegrádských zemí, spojených dějinami i společnými zájmy, včetně zajištění bezpečnosti a co nejvyšší životní úrovně pro občany. Prezidenti na Helu hovořili také o klimatické krizi a energetické bezpečnosti. János Áder zdůraznil důležitost očkování proti covidu-19 pro návrat k normálnímu životu.

Přínos spolupráce Visegrádské skupiny (V4) pro každou ze čtyř účastnických zemí zdůraznil na závěr dvoudenního summitu český prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci, když uvedl, že V4 má společně sílu větší, než jsou individuální síly každé jednotlivé země, a uvedl dva případy, které to potvrzují. V prvním případě zmínil: „Jednotný postoj V4 zabránil plánu na rozmístění migrantů, a tím jsme prospěli celé Evropské unii," a jako druhý příklad na tiskové konferenci nabídl vyjednávání o rozpočtu EU, kdy "visegrádský postoj" podle něj vedl k výsledkům, které označil za pozitivní pro všechny země skupiny. Prezident Zeman v rámci jednání na summitu též připomněl, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům vedených Evropskou unií. Vlády ve Varšavě a v Budapešti jsou už několik let terčem kritiky ze strany EU kvůli obavám z údajného narušování principů nezávislosti justice, podkopávání práce nezávislých médií nebo nevládních organizací. „Visegrád" by též podle českého prezidenta mohl také například pomoci zmírnit kategorický odpor některých unijních zemí vůči jaderné energii.

Hnutí SPD velmi vítá, že státy Visegrádské skupiny hájí v EU národy střední Evropy a chtějí zachovat jejich tolerantní, křesťanský způsob života a nepřejí si, aby se v jejich komunitách, které mají křesťanské kořeny, vytvářely komunity nenávistné. V zemích V4 je potřeba podporovat jejich vlastenectví a národní hrdost. Hnutí SPD tento postoj dlouhodobě programově prosazuje.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.