Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme zvyšování daní českým občanům a firmám

05.04.2023 7:04 | Komentář

Fialova vláda po více než ročním vládnutí svou nečinností řešit opravdu důležité věci, jako například vysokou inflaci a ceny energií, docílila toho, že se stále více lidí propadá do sociální chudoby a náš státní dluh se neustále prohlubuje.

Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme zvyšování daní českým občanům a firmám
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje Fialovu vládu za to, jak zadlužuje Českou republiku. Zároveň ale předkládáme vládě návrhy řešení, jak snížit schodek státního rozpočtu. Naše návrhy úspor jsou vedeny s cílem, aby negativně nedopadaly na slušné a pracující občany, mladé rodiny, děti, seniory, tělesně postižené osoby a další skupiny, které si naopak zaslouží výraznou podporu státu.

Zcela zásadně odmítáme návrhy úspor státu na úkor našich občanů. V poslední době to bylo snížení valorizačního příspěvku důchodcům, ke kterému se ještě bude vyjadřovat Ústavní soud. Nyní představitelé vládnoucí pětikoalice postupně připravují různé formy zvyšování daní, i když před volbami vehementně slibovali občanům, že daně se zvyšovat nebudou. To samé deklarovala Fialova vláda ve svém programovém prohlášení, na jehož základě získala důvěru Poslanecké sněmovny. Z něj cituji pasáž z kapitoly stabilizace veřejných financí: „Naše země potřebuje odpovědnou rozpočtovou politiku, která zabrzdí nesmyslné rozhazování peněz daňových poplatníků. Cesta ke stabilitě je v reformě výdajů státu a efektivním nakládáním s penězi, nikoliv ve zvyšování daňové zátěže.“

Nyní se předvolební slib koalice Spolu i závazek z programového prohlášení vlády otřásá v základech. Strany vládní koalice v médiích prezentují své návrhy, jak alternativně konsolidovat rozpočet. O progresivním zdanění příjmů hovoří jak hnutí STAN, tak lidovci. Hnutí STAN a TOP 09 volají po zvýšení základní sazby DPH, kdy navrhují zvýšit základní sazbu DPH až na 23 procent. Sadu opatření hnutí STAN zmínil její spoluautor, šéf rozpočtového výboru Josef Bernard pro Seznam Zprávy. Uvedl, že jde o soubor vlastních návrhů, neboť je nutné navýšit celé spektrum daní.

Podle informací Hospodářských novin navrhuje hnutí STAN daňové změny na podporu státního rozpočtu, jež mj. zahrnují zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob o 1-2 % (z aktuálních 19 %), či zvýšení horní sazby DPH o 2 % na 23 % a zařazení více položek do této sazby. Dále navrhuje progresivní zdanění příjmů fyzických osob či rušení daňových úlev. Např. pro ty, kteří pobírají více než 160 tisíc měsíčně by pak mělo jít o 31 % s tím, že touto sazbou by se danila ta část příjmu, která je nad stanovenou hranicí. Těmito různými návrhy chce zajistit pětikoalice přínos do státního rozpočtu.

Hnutí SPD žádný z takovýchto návrhů nepodpoří. Domníváme se, že by Fialova vláda měla především, jak slibovala, redukovat své výdaje. Teprve až možnosti zeštíhlení výdajové stránky vláda vyčerpá, tak by měla důsledně analyzovat příjmovou stránku rozpočtu. Hnutí SPD v žádném případě nechce zvyšovat daně českým firmám a našim pracujícím občanům.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…